SASTANAK U VAŠINGTONU

Kamala Haris pokazala zube i upozorila Netanjahua da je vrijeme za kraj rata u Gazi: Neću šutjeti!

Izrael ima pravo da se brani, a važan je i način na koji to čini, a ono što se dogodilo u Gazi u proteklih devet mjeseci je poražavajuće

Netanjahu i Haris. AP

N. Aj.

26.7.2024

Potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Haris (Harris) izvršila je pritisak na izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu) da pomogne u postizanju sporazuma o prekidu vatre u Gazi koji bi ublažio patnje palestinskih civila. To je učinili strožijim tonom nego predsjednik Džo Bajden (Joe Biden)

- Vrijeme je da se ovaj rat završi - rekla je Haris u izjavi nakon sastanka s Netanjahuom i dodala:

- Ne možemo sebi dozvoliti da otupimo na patnju i neću šutjeti!

Njene primjedbe bile su oštre i ozbiljne i pokrenule su pitanje da li bi bila agresivnija u odnosima s Netanjahuom ako bude izabrana za predsjednika SAD 5. novembra. Ali analitičari ne očekuju da će doći do velike promjene u politici SAD prema Izraelu, najbližem savezniku Vašingtona na Bliskom istoku.

- Izrael ima pravo da se brani, a važan je i način na koji to čini. Ono što se dogodilo u Gazi u proteklih devet mjeseci je poražavajuće - rekla je još Haris.

Dodala je da kada kaže poražavajuće misli na "slike mrtve djece i očajnih gladnih ljudi, koji bježe u sigurnost, ponekad raseljeni po drugi, treći ili četvrti put".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.