BIVŠI ŠEF DIPLOMATIJE

Džejms Kleverli objavio kandidaturu za čelnika Konzervativaca

Stranka je u ponedjeljak saopćila da će imenovati svog novog čelnika 2. novembra

Džejms Kleverli. AP Photo/Kirsty Wigglesworth

FENA

24.7.2024

Bivši britanski ministar vanjskih poslova Džejms Kleverli objavio je da se natječe za čelnika Konzervativne stranke, koja je izgubila vlast od Laburista Keira Starmera na izborima održanim ovog mjeseca nakon 14 godina vladavine.

Stranka je u ponedjeljak saopćila da će imenovati svog novog čelnika 2. novembra, nakon što je stranački najgori rezultat na izborima natjerao bivšeg premijera Rishija Sunaka da objavi da će se povući.

Kleverli, bivši predsjednik Konzervativne stranke koji je donedavno bio ministar unutrašnjih poslova, prva je ličnost koja je službeno potvrdila da će sudjelovati u natjecanju.

- Posljednji izbori pokazali su nam da smo izgubili povjerenje birača. Doveli su u pitanje naše motive, našu sposobnost i našu predanost. To se mora promijeniti - napisao je Kleverli u članku za novine Telegraph.

- Počinje odabirom pravog vođe, a zatim ga podržavate u potpunosti, ko god on bio. Predlažem se da budem taj vođa jer mogu ujediniti Konzervativnu stranku i poništiti Starmerovu uvjerljivu pobjedu bez milosti - napisao je on.

Kleverli, koji je član parlamenta od 2015., ranije se kandidovao za stranačkog čelnika 2019. kada je bivša premijerka Theresa May odstupila, ali je bio prvi kandidat koji je odustao od stranačke utrke, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.