HISTORIJA U NAJAVI

Haris vodi u anketama: Trampova kampanja je optužila za pljačku

Bajden je podržao Haris kada je objavio da se neće kandidirati za drugi predsjednički mandat

Kamala Haris i Džo Bajden. AP

N. H.

24.7.2024

Kampanja republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trampa (Trump) podnijela je žalbu Saveznoj izbornoj komisiji, tvrdeći da aktuelna potpredsjednica SAD-a Kamala Haris (Harris) nije mogla legalno preuzeti sredstva prikupljena kampanjom za reizbor Džoa Bajdena (Joe Biden). 

Bajden je podržao Haris kada je objavio da se neće kandidirati za drugi predsjednički mandat. 

Haris je preuzela kontrolu nad računima Bajdenove kampanje, te dobila obećanja većine delegata koji će glasati na stranačkoj konvenciji sljedećeg mjeseca. 

Borba oko računa u bnaci, na kojima je krajem juna bilo oko 95 miliona dolara, dio je napora republikanaca da Haris spriječe da postane demokratska kandidatkinja. 

Trampova kampanja tvrdi da je Haris počinila "drsku otimačinu novca". Navode da je američka potpredsjednica u procesu činjenja "najvećeg prekršaja u finansiraju kampanje u američkoj historiji". 

Iz kampanje Kamale Haris su rekli da su prikupili 100 miliona dolara od nedjelje, kad se Bajden povukao iz utrke i podržao je, premašivši Bajdenov preostali iznos u svega nekoliko dana. Njena kampanja odbacila je pritužbu Savezne izborne komisije.

Inače, Kamala Haris je preuzela marginalno vodstvo ispred Donalda Trama u predsjedničkoj utrci, prema novoj anketi Reutersa/Ipsosa. 

U vrijeme objave rezultata Haris je stigla u Viskonsin, u sklopu prve predizborne aktivnosti.

Haris vodi s 44 posto naprema 42 posto podrške koliko uživa Tramp među registriranim glasačima u provedenoj nacionalnoj anketi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.