NAKON POKUŠAJA ATENTATA

Šefica američke Tajne službe nazvala napad na Trampa najznačajnijim operativnim neuspjehom

Pokušaj atentata na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa 13. jula je najznačajniji operativni neuspjeh Tajne službe u posljednjih nekoliko decenija

Donald Tramp. Mreža X

Anadolija

22.7.2024

Pokušaj atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trumpa) bio je "najznačajniji operativni neuspjeh" Tajne službe, izjavila je u ponedjeljak direktorica agencije Kimberli Čitl (Kimberly Cheatle), prenosi Anadolija.

- Pokušaj atentata na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa 13. jula je najznačajniji operativni neuspjeh Tajne službe u posljednjih nekoliko decenija - rekla je Čitl tokom saslušanja u Odboru za nadzor Predstavničkog doma.

Navodeći da je misija agencije zaštita američkih čelnika, Čitl je dodala da 13. jula, to nisu uspjeli.

- Kao direktorica Tajne službe Sjedinjenih Američkih Država, preuzimam punu odgovornost za svaki sigurnosni propust naše agencije - rekla je Čitl.

Obećala je da će "pomjeriti nebo i zemlju kako bi osigurala" da se incident poput Trumpovog pokušaja ubistva više ne ponovi.

James Comer, predsjednik Nadzornog odbora Predstavničkog doma, zatražio je ostavku Čitl.

- Direktorica Čitl je istaknula da neće podnijeti ostavku, stoga će danas odgovarati na pitanja članova ovog odbora u želji da američkom narodu pruži jasnoću o tome kako je dozvoljeno da se ti događaji odvijaju - rekao je Comer.

Comer je takođe nazvao pokušaj atentata "jednim od najmračnijih dana u američkoj političkoj istoriji".

- To predstavlja najružniji dio onoga što je američka politika postala, mržnju jedni prema drugima i opasno okretanje ekstremizmu. Prije nego smo republikanci ili demokrati, mi smo Amerikanci - rekao je Comer .

Tramp je napadnut 13. jula na svom predizbornom skupu u okrugu Butler u državi Pennsylvaniji tokom obraćanja pristalicama. Jedna osoba je poginula, a dvije su povrijeđene. Tajna služba je objavila da je napadač "neutralizovan" na mjestu događaja.

FBI je napad klasifikovao kao pokušaj atentata i identifikovao počinioca koji je ubijen na mjestu događaja kao 20-godišnjeg Tomasa Metjua Kroksa (Thomas Matthew Crooks).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.