83 OSOBE POVRIJEĐENE

Broj poginulih u izraelskim vazdušnim napadima na Jemen povećan na šest

Huti su objavili da su 83 osobe ranjene, a tri se vode kao nestale nakon izraelskih napada na luku Al-Hudaydah

Jemen. Anadolija

Anadolija

21.7.2024

Broj poginulih u izraelskim napadima na luku Al-Hudaydah u zapadnom Jemenu povećan je na šest, a 83 osobe su povrijeđene, saopštila je grupa Huti u nedjelju, javlja Anadolu.

- Broj mrtvih u izraelskoj agresiji na Al Hudaydah porastao je na šest, troje nestalih i 83 povrijeđenih - objavila je televizija Al-Masirah, citirajući Ministarstvo zdravlja u međunarodno nepriznatoj vladi grupe.

Direktor bolnice Al-Thawra u Al Hudaydahu ranije je rekao da su povrijeđeni "u cionističkom bombardovanju raspoređeni u gradske bolnice i primaju medicinsku pomoć", objavio je isti kanal.

Izraelski avioni su u subotu izveli vazdušne napade na rezervoare goriva i elektranu u luci Al-Hudaydah.

Izraelska vojska preuzela je odgovornost za zračne napade, dok ih je izraelski premijer Benjamin Netanyahu opisao kao "direktan odgovor" na napad Huta dronom na Tel Aviv u petak, u kojem je ubijen jedan Izraelac i ranjeno desetero.

Američki zvaničnici rekli su privatnom izraelskom kanalu Channel 12 da je Tel Aviv izveo napad na Al-Hudaydah samostalno, bez ikakvog vojnog angažmana Washingtona.

To je bio prvi direktni izraelski odgovor na nedavne napade Huta.

Huti raketama i dronovima gađaju brodove koji su na bilo koji način povezani s Izraelom u Crvenom moru i Adenskom zaljevu u znak solidarnosti s Gazom, koja je pod razornim izraelskim napadima od 7. oktobra prošle godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.