PREMIJER VELIKE BRITANIJE

Starmer šokirao mnoge izjavom: Brexit je bio strateška greška

Sada je stvar gotova i mislim da je jako dobro što imamo priliku razmisliti kako se odnosi mogu restrukturirati u političkom i ekonomskom smislu

Kir Starmer. AP

N. Aj.

18.7.2024

Britanski premijer Kir Starmer (Keir) želi resetirati odnose svoje zemlje s Evropskom unijom, obnoviti veze i uspostaviti uzajamno povjerenje.

- Želimo raditi sa svakim od vas kako bismo obnovili naše odnose, ponovno otkrili naš zajednički interes i obnovili veze povjerenja i prijateljstva - rekao je Starmer obraćajući se čelnicima iz cijele Evrope na početku sastanka na vrhu Evropske političke zajednice, foruma koji okuplja 47 europskih zemalja.

Novi laburistički premijer, koji je dužnost preuzeo prije desetak dana, želi nakon Brexita postaviti odnose svoje zemlje s EU na nove temelje, ali smatra da se za njegova života Velika Britanija neće ponovno pridružiti jedinstvenom evropskom tržištu ili carinskoj uniji.

- Velika Britanija spremna je raditi s vama, ne fokusirajući se na razlike među nama, nego na vrijednosti koje dijelimo - rekao je Starmer.

Dodao je da će to biti dug proces. 

- Ja sam se protivio Brexitu, mislim da je to bila strateška pogreška Ujedinjene Kraljevine. Sada je stvar gotova i mislim da je jako dobro što imamo priliku ponovno razmisliti kako se odnosi mogu restrukturirati u političkom i ekonomskom smislu - rekao je Starmer.

Starmer je rekao je da je samit prilika da svi zajedno kažu "nikad više" krijumčarima, "kriminalnom carstvu koje djeluje u svakoj od zemalja koje predstavljate, koje profitira na ljudskoj bijedi i očaju, spremni poslati nedužne ljude u smrt."

Starmer je pozdravio napore ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na "očuvanju evropskih vrijednosti", ističući da će imati podršku "koliko god bude trebalo".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.