ISHOD IZBORA

Antonio Prlenda za "Dnevni avaz": Trampu će porasti popularnost i rejting

Sada se postavlja pitanje kako će demokrati prebroditi ovu situaciju, kazao je Prlenda

Tramp će ovu situaciju sigurno iskoristiti. AP / Screenshot

16.7.2024

Nakon atentata na bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) analitičar Antonio Prlenda za "Avaz" je govorio o tome šta ovaj incident znači za Trampovu kampanju i kako bi mogao utjecati na ishod predsjedničkih izbora u novembru ove godine.

Brojna pitanja

Prlenda je istaknuo da je činjenica da živimo u svijetu gdje su svima dostupne informacije, pa tako i različite ideje, nasilne ili nenasilne, govor mržnje i slično.

- Veliki problem u SAD je dostupnost oružja, što možemo vidjeti u primjeru atentatora koji je dobio od oca na poklon jurišnu pušku, koja je, iako se prodaje kao civilno oružje, u biti vojno oružje. Tek će se pokazati šta je njega motiviralo na ovaj čin, međutim, mnoge stvari su tu neobične. Jedno od pitanja koja se postavljaju jeste kako je bio siguran da će neopaženo moći doći baš na tu zgradu s koje će moći da djeluje - kazao je Prlenda.

Prlenda: Brojna pitanja. Screenshot

Dodao je da je sada jedno sigurno, a to je da će Tramp ovo iskoristiti da podigne svoj rejting i poveća popularnost.

- Ovo njemu svakako ide u korist. Nije teško ranjen, a sigurno će mu se povećati šansa da dobije na izborima. Sada se postavlja pitanje kako će demokrati prebroditi ovu situaciju - kazao je Prlenda.

Također je naveo da svijet na novi mandat Trampa gleda s oprezom, jer je on, prije svega, biznismen, a ne političar širokih vidika koji vodi zemlju.

- Tramp nije otvoren prema saveznicima kao neke druge administracije, a pogotovo sada, kada uz njega više nisu saveznici koji su koliko-toliko razumjeli međunarodnu politiku. Iz tog razloga sada je vrlo neizvjesno kako će situacija izgledati ukoliko on bude predsjednik SAD - objasnio je Prlenda.

Jedinstvo demokrata

Naglasio je da živimo u neizvjesnom svijetu, gdje je oružje dostupno na sve strane i, kako kaže, moramo biti oprezni, i kao obični građani i kao glasači, a pogotovo ukoliko je neko politički angažiran.

- Sada se postavlja pitanje koliko će demokrati biti ujedinjeni. Ljudi kojima je Bajden drag svjesni su da on stari i pokazuje staračke boljke koje nisu dobrodošle za bavljenje visokom politikom. Jedino što možda može pokrenuti demokrate jeste činjenica da Tramp donosi mnogo neizvjesnosti. Ukoliko Bajden ostane kandidat, to će biti izazov, ali neće ovisiti samo o njemu, nego o jedinstvu demokrata u glasanju protiv Trampa - zaključio je Antonio Prlenda za "Avaz“.

Službena nominacija

Tramp je otputovao u Milvoki, gdje će ga republikanci ove sedmice službeno nominirati za svog predsjedničkog kandidata. Konvencija će uključivati govore republikanskih zvijezda u usponu, a Tramp bi trebao objaviti i ime potpredsjedničkog kandidata. 

Očekuje se da će se na konvenciji iznositi stajališta stranke o temama kao što su abortus, imigracija i privreda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.