ZA MIR POTREBNI PREGOVORI

Orban "prodaje" Trampa Evropskom vijeću: "Ima plan"

To znači da bi EU trebala predvidjeti promjenu američke politike, rekao je Orban, ili prihvatiti potrebu za hitnim pregovorima

Tramp i Orban. AP

N. H.

16.7.2024

Premijer Mađarske Viktor Orban nakon sastanka sa Donaldom Trampom (Trump), kazao je da će republikanski kandidat za predsjednika SAD, ako bude izabran, zahtijevati mirovne pregovore Rusije i Ukrajine. 

"Financial Times" prenosi da je Orban rekao da ta mogućnost znači da bi EU trebala ponovo otvoriti direktnu diplomatsku komunikaciju s Rusijom, te započeti pregovore na visokom nivou s Kinom, kako bi se pronašlo mirno rješenje za rat. 

Također, mađarski premijer je naveo da je na osnovu njegovih razgovora s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i liderom Kine Si Đinpinogom (Xi Jinping), te ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, "opće zapažanje" bilo "da će intenzitet vojnog sukoba radikalno eskalirati u bliskoj budućnosti".

- Ne možemo očekivati ​​mirovnu inicijativu od (Trampa) do izbora. Međutim, sa sigurnošću mogu reći da ubrzo nakon pobjede na izborima neće čekati svoju inauguraciju, već će odmah biti spreman da djeluje kao posrednik u miru. On ima detaljne i dobro utemeljene planove za ovo - napisao je u pismu upućenom Šarlu Mišelu (Charles Michel), predsjedniku Evropskog vijeća i drugim liderima. 

To znači da bi EU trebala predvidjeti promjenu američke politike, rekao je Orban, ili prihvatiti potrebu za hitnim pregovorima između Rusije i Ukrajine ili preuzeti veću odgovornost za finansiranje ukrajinske odbrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.