REMEK-DIJELO

Slika pronađena na autobuskoj stanici mogla bi se prodati za 32 miliona dolara

Ovo ulje na platnu prikazuje Isusa, Djevicu Mariju i Josipa kako se odmaraju na putu za Egipat

Slika Ticijan. Instagram

I. B.

15.7.2024

Dvaput ukraden prije nego što je pronađen na autobuskoj stanici u britanskoj prijestolnici, rad poznatog italijanskog slikara Ticijana ovog ljeta bi trebao na aukciji dobiti 32 miliona dolara.

Pod nazivom "Odmor tokom ljeta u Egipat", rad koji je na prodaju ponudi Kristi (Christie's) procjenjuje se na između 19 i 32 miliona dolara ili 17 do 29 miliona eura, navodi se u saopćenju legendarne britanske institucije.

Gospodin Hil sa slikom. Instagram

Ovo ulje na platnu prikazuje Isusa, Djevicu Mariju i Josipa kako se odmaraju na putu za Egipat nakon što su saznali da je Irod, kralj Judeje, htio ubiti Krista. Ticijan (Tizian), čije je pravo ime Tiziano Vecellio, stvorio je ovo djelo u prvoj deceniji 16. vijeka, na samom početku svoje umjetničke karijere.

Nakon što je nekoliko puta mijenjao vlasništvo - prošla je kroz ruke nekoliko evropskih aristokrata - sliku su ukrale Napoleonove trupe tokom francuske okupacije Beča 1809. prije nego što je odnesena u Pariz.

Vratio se u austrijsku prijestolnicu 1815., lutajući od kolekcionara do aukcijskih kuća prije nego što je pronašao bazu sa Johnom Alexander Thynneom, 4. markizomBath (Batha) u (Wiltshireu), Engleska i britanskim diplomatom.

slika Ticijan. Instagram

Ali 1995. došlo je do preokreta: slika je ukradena iz Longleata, rezidencije Tinijevih (Thynn) potomaka, i nestala je na sedam godina prije nego što ju je u torbi za kupovinu na londonskoj autobuskoj stanici pronašao umjetnički detektiv Čarls Hil  (Charles Hill). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.