NIJE GOVORIO DETALJE

Saliven: Avioni F-16 bit će raspoređeni u Ukrajini

Saliven je odbio reći koliko će borbenih aviona ukupno biti prebačeno u Kijev i kada bi tačno mogli krenuti u borbene misije

Džejk Saliven. AP Photo / Susan Walsh

FENA

11.7.2024

Borbeni avioni F-16 koje će Zapad prebaciti Kijevu bit će raspoređeni u Ukrajini, izjavio je novinarima u četvrtak američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Saliven.

- F-16 imat će baze u Ukrajini - kazao je.

Zvaničnik nije pružio detalje kada je bio upitan hoće li F-16 u posjedu Ukrajine polijetati iz NATO baza kada budu djelovali protiv ruskih snaga.

Saliven je odbio reći koliko će borbenih aviona ukupno biti prebačeno u Kijev i kada bi tačno mogli krenuti u borbene misije.

- To su samo stvari koje ne mogu podijeliti iz operativnih razloga. Ono što smo rekli jeste da je transfer u toku i da će ukrajinski piloti ovog ljeta djelovati u borbi u F-16 - kazao je.

Kako je naglasio, ta će oprema pomoći Kijevu "u odbrani snaga na prvoj liniji fronta i pomoći Ukrajini dok nastoji vratiti svoju teritoriju".

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da isporuke novog oružja, uključujući F-16, u Ukrajini neće promijeniti situaciju na bojnom polju, ali će dovesti do produženja sukoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.