EGZOTIČNA KUHINJA

Proširili svoju kuhinju: U Singapuru odobrena konzumacija 16 vrsta insekata

Insekti se smatraju delikatesom u dijelovima Afrike, Azije, Latinske Amerike i Okeanije

Na meniju su i skakavci i cvrčci. Pixabay

Dž. R.

9.7.2024

Ukoliko volite da probate neobične stvari, onda se zaputite u Singapur. Naime, oni su odobrili konzumaciju 16 vrsta insekata, uključujući skakavce i cvrčke, proširujući svoju međunarodno poznatu kuhinju.

Potrebno uzgajati

Agencija za hranu Singapura (SFA) saopštila je da će dozvoliti uvoz insekata i proizvoda od insekata koji pripadaju vrstama za koje je procjenjeno da ne izazivaju zabrinutost regulatornih tijela.

U saopštenju SFA se dodaje da se ovi insekti i proizvodi od insekata mogu koristiti za ishranu ljudi ili kao stočna hrana za životinje, prenosi Independent.

Smjernice SFA navode da se insekti moraju uzgajati, a ne sakupljati iz divljine, bilo da su uvezeni ili proizvedeni lokalno i da se dobavljači moraju pridržavati stroge kontrole sigurnosti hrane.

Agencija je saopštila da je potreban "dokumentovani dokaz" da bi se pokazalo "da se insekti uzgajaju u prostorijama koje reguliše nadležni organ".

Insekti se smatraju delikatesom u dijelovima Afrike, Azije, Latinske Amerike i Okeanije.

Bogate proteinima

Bube kao što su cvrčci, skakavci i crvi bogate su proteinima, antioksidansima i mineralima uključujući željezo, cink, bakar i magnezijum.

SFA je pokrenula javne konsultacije o reguliranju insekata i proizvoda od insekata 2022. i najavila odobrenje upotrebe za 16 vrsta u aprilu 2023. godine.

Konačna odluka je, međutim, odložena, a agencija je kasnije potvrdila medijima da namjerava da uvede regulatorni okvir u prvoj polovini 2024.

Ne postoje međunarodni standardi za prodaju i potrošnju insekata kao hrane, a SFA je saopštila da su njene smjernice razvijene nakon temeljne ''naučne inspekcije''.

- Proizvodi će biti podvrgnuti inspekciji i nadzoru agencije, a hranu za koju se utvrdi da nije u skladu sa propisima SFA o bezbjednosti neće biti izdata dozvola za prodaju - upozorila je agencija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.