SUSRET U MOSKVI

Objavljeno šta su Putin i Orban govorili na sastanku: "Najveća evropska kriza"

Čelnici Evropske unije jasno poručili kako mađarski premijer tokom svog boravka u Rusiji neće predstavljati Brisel

Orban s Putinom. AP

N. Aj.

prije 3 dana

Mađarski premijer Viktor Orban stigao je u Moskvu kako bi se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Orbanov potez izazvao je prijekore čelnika Evropske unije, koji su jasno poručili kako mađarski premijer tokom svog boravka u Rusiji neće predstavljati Brisel.

Prije polaska, Orban je na državnom radiju izjavio da Brisel nije Mađarskoj dao mandat za promicanje mira u Ukrajini, ali Mađarska može biti "dobar alat u rukama ljudi koji žele mir."

- Mirovna misija se nastavlja. Druga stanica: Moskva - napisao je Orban na X-u nakon što je sletio.

Maks Sedon (Max Seddon), dopisnik Financial Timesa iz Moskve, podijelio je isječak sastanka između Putina i Orbana. Putin na isječku govori Orbanu kako će razgovarati o "svim nijansama situacije" u Ukrajini.

- Nadam se da ćemo imati priliku razmijeniti mišljenja o našim bilateralnim odnosima u ovoj teškoj situaciji, a također, razgovarati o najvećoj evropskoj krizi - mislim na Ukrajinu - kazao je Putin.

Orban je odgovorio kako će Mađarska možda postati jedina zemlja u Evropskoj uniji koja održava veze te dijalog i s Rusijom i s Ukrajinom.

- Smanjuje se broj zemalja koje mogu razgovarati s objema stranama u sukobu u Ukrajini. Mađarska će vjerojatno uskoro postati jedina koja razgovara s Rusijom i s Ukrajinom - naveo je.

- Zahvalan sam vam što ste me pristali primiti i u tako izazovnim uvjetima - obratio se mađarski premijer ruskom čelniku, misleći na sukob u Ukrajini koji je u toku.

Orban i Putin: Sastanak u Moskvi. AP

- Želio bih iskoristiti ovu priliku da razgovaramo o nizu izazovnih pitanja i upoznamo vaš stav u pogledu problema važnih za Evropu - dodao je.

Podsjetio je kako je njihov posljednji susret bio 1. februara 2022. godine, također u Moskvi.

- Međutim, ovaj sastanak je poseban. Mađarska je od 1. jula na rotacijskoj osnovi preuzela predsjedanje Vijećem Evropske unije - istaknuo je Orban.

Mađarska je u ponedjeljak preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedanje Vijećem Evropske unije. Orban je u utorak posjetio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Kijevu, a potom je otišao u Moskvu u "mirovnu misiju", samo nekoliko dana prije samita NATO-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.