ZVANIČNO PREUZEO DUŽNOST

Novi britanski premijer Keir Starmer se obratio naciji i istakao posvećenost jedinstvu i javnoj službi

Svakako je svima jasno da je našoj zemlji potrebno veće resetovanje. Ponovno otkrivanje onoga ko smo mi - rekao je Starmer

Keir Starmer. AP

Anadolija

5.7.2024

Lider Laburističke partije Keir Starmer zvanično je preuzeo dužnost premijera Velike Britanije nakon što ga je imenovao kralj Charles III, a u prvom obraćanju naciji iz Downing Streeta je naglasio posvećenost jedinstvu, javnoj službi i novom početku, javlja Anadolija.

Starmer je odao priznanje odlazećem premijeru Rishiju Sunaku, pohvalivši ga za njegovu pionirsku ulogu prvog britanskog premijera azijskog porijekla, kao i za njegovu posvećenost i naporan rad.

Starmer se potom osvrnuo na eroziju povjerenja u britansku politiku, tvrdeći da se ono može vratiti samo djelima, a ne riječima.

- Svakako je svima jasno da je našoj zemlji potrebno veće resetovanje. Ponovno otkrivanje onoga ko smo mi - rekao je Starmer.

On je naglasio potrebu da političari prepoznaju kada treba promijeniti kurs.

U kontekstu socioekonomskih izazova s kojima se suočavaju Britanci, Starmer je obećao da će njegova vlada neumorno raditi na povratku povjerenja javnosti.

- Predugo smo zatvarali oči dok su milioni klizili u veću nesigurnost - rekao je Starmer.

Starmer je uvjeravao naciju da će njegova administracija biti neopterećena doktrinom i isključivo fokusirana na služenje javnom interesu.

- Bilo da ste glasali za laburiste ili ne, u stvari, pogotovo ako niste, otvoreno vam poručujem da će vam moja vlada služiti. Politika može biti snaga za dobro. To ćemo pokazati. Promijenili smo Laburističku partiju, vratio u službu i tako ćemo vladati državom na prvom mjestu, a zatim strankom - rekao je Srarmer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.