STEVANDIĆEV PRIJEDLOG

Nacrt zakona o upotrebi himne "Bože pravde" usvojen na sjednici NSRS

Predsjednik NSRS je kazao da je predložio da se u RS, zajedno s njenim obilježjima, ističu zastava i grb Srbije

NSRS. Fena

N. H.

prije 4 dana

Narodna skupština RS je okončala prvi dio zasjedanja Desete redovne sjednice, a po hitnom postupku je usvojeno nekoliko zakona.

Riječ je o sljedećim zakonima: Zakon o izmjeni Zakona o otpisu potraživanja, Zakon o izmjenama Zakona o veterinarstvu u Republici Srpskoj, Zakon o dopuni Zakona o bankama Republike Srpske, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske i Zakon o dopuni Zakona o unutrašnjem platnom prometu.

Između ostalih, usvojen je i Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne, na prijedlog Nenada Stevandića, uz Zaključak o upućivanju ovog nacrta zakona u javnu raspravu, koja će biti provedena u roku od 30 dana i Nacrt zakona o izmjenama Zakona o provođenju odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika ustanovljene u skladu s Aneksom 8. Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik NSRS je kazao da je predložio da se u RS, zajedno s njenim obilježjima, ističu zastava i grb Srbije, te da se uz himnu "Moja Republika" izvodi i himna "Bože pravde". 

Obrazložio je tokom sjednice NSRS Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne. 

- Prvo želim da se obratim Bošnjacima u NSRS koji su imali primjedbe na prijedlog. Nemanjićko nasljeđe nije grb tzv. VRS, niti je grb Srbije i Crne Gore, već nasljeđe koje je starije od Osmanskog Carstva, a Nemanjići nisu imali nikave veze s pripadnicima muslimanske vjere - rekao je Stevandić.

"Bože pravde" ne može biti uvredljiva ni za jedan narod, naveo je.

Samostalni narodni poslanik Amir Hurtić izjavio je da je Ustavni sud BiH ranije proglasio "grb Nemanjića i himnu Bože pravde neustavnim obilježjima u RS jer su diskriminatorski prema svim narodima u RS koji nisu Srbi“.

- Pozivam članove Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića da reaguju kod Ustavnog suda BiH i OHR da reaguju na ove odluke. RS je entitet u BiH koji mora ravnopravno da štiti interese svih naroda. Ako ovo nije dovoljno Tužilaštvu da pokrene postupak, ne znam šta je, pogotovo kad znamo ko je predlagač - rekao je Hurtić.

Deseta redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske bit će nastavljena u utorak, 9. jula 2024. godine u 12 sati, nakon Svečane sjednice, sa jednom tačkom predloženog dnevnog reda: Obraćanje predsjednice Narodne skupštine Srbije Ane Brnabić, čiji početak je zakazan u 11 sati istog dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.