SNAŽNA MREŽA

Narkokriminal je prijetnja kao terorizam

Nova agencija je potpisala pakt o saradnji s Ekvadorom, odakle potiče veliki dio droge koja ulazi u Evropu

Johanson: Osnažiti borbu EU protiv droga. EP

Z. K.

prije 3 dana

Evropa gradi snažne mreže, uključujući i zemlje Latinske Amerike, za borbu protiv organizovanih kriminalnih grupa koje se bave drogom, jedne od najvećih prijetnji s kojima se društvo danas suočava, izjavila je jučer evropska komesarka za unutrašnje poslove.

Jače mreže

- Imate jake kriminalne mreže, ali mi gradimo još jače mreže za borbu protiv vas - upozorila je Ilva Johanson šefica grupe za šverc i trgovinu drogama na otvaranju nove Agencije Evropske unije za droge (EUDA), prenio je Reuters. 

- Ova prijetnja je velika koliko i prijetnja od terorizma. Nova agencija za droge, koja zamjenjuje Evropski centar za praćenje droga i zavisnosti od droga, osnovan 1993, ima “jači mandat” da osnaži borbu EU protiv droga. Saradnja s Latinskom Amerikom i drugim regionima je ključna za rješavanje izazova povezanih s drogom - rekla je Johanson.

Nova agencija je potpisala pakt o saradnji s Ekvadorom, odakle potiče veliki dio droge koja ulazi u Evropu.

EUDA je u izvještaju prošlog mjeseca navela da se skoro 70 posto zapljene droge od strane carina EU dogodilo u lukama tog bloka, pri čemu su velike količine kokaina otkrivene u brodskim kontejnerima.

Neka udruženja su izrazila zabrinutost da bi zemlje u Evropi mogle usvojiti strože strategije u pristupu politici droga kako evropska politika skreće udesno.

Realan rizik 

- Postoji realan rizik da će populističke politike i sigurnosne agende negativno uticati na politiku droga - rekla je Mari Nougier, šefica istraživanja u globalnoj mreži nevladinih organizacija, Međunarodnom konzorcijumu za politiku droga (IDPC).

Nougier je rekla da mandat nove agencije stavlja naglasak na zdravlje i ljudska prava.

Upitana da li dijeli sličnu zabrinutost, Johanson je rekla: “Ova agencija je veoma poštovana... i političari slušaju”, dodajući da je uvjerena da će tako i dalje biti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.