ZAPADNA VIRDŽINIJA

Roditelji iz pakla: Usvojenu djecu držali u štali i tretirali kao robove

Spavali su na podu bez kreveta i nisu imali tekuću vodu

Štala u kojoj su boravila djeca. Daily mail

Dž. R.

prije 7 dana

Zapadnu Virdžiniju potresao je slučaj u kojem je par bijelaca primoravao svoju afroameričku usvojenu djecu da rade kao robovi i žive u štali. Donald Rej Lanc (Ray Lantz),63 i Džin Kej Vajtfeder (Jeanne Kay Whitefeather), 62 iz Čarsltona u Zapadnoj Virdžiniji su uhapšeni.

Trgovina maloljetnicima

Oni su se izjasnili da nisu krivi po optužnici koja ima više od deset tačaka. Njihova djeca su pronađena zaključana u štali na obližnjoj farmi. Između ostalog oni su optuženi za trgovinu maloljetnicima, korištenje maloljetnika za rad i zanemarivanje djece izlažući ih riziku od teških tjelesnih povreda ili smrti.

Sud je uhapšenima povećao kauciju sa 300 na 500.000 dolara. Ovaj par je uhapšen u oktobru i tada je otkriveno da oni imaju petoro usvojene djece i da su sva djeca afroameričkog porijekla. Tada je utvrđeno da su ih držali u nehumanim uslovima i prisiljavali na rad na farmi.

Sutkinja okruga Kanavha, rekla je za Metro njuz da je ovaj slučaj prvi takve vrste koji je vidjela u svojoj karijeri te je povećala kauciju zbog težine optužnice.

- Pored trgovine ljudima i zanemarivanja ozbiljnog rizika od tjelesnih povreda ili smrti, ne smatram da je visina kaucije bila dovoljna - rekla je ona.

Sudski nadzor

Pomoćnik tužioca okruga Kanava objavio je da je par, koji je ranije tvrdio da nema nikakvu imovinu ili prihod, 2. februara prodao ranč od 32 hektara u Tonasketu u Vašingtonu za 725.000 dolara.

Tri dana kasnije brat uhapšene je pokušao da položi kauciju i izvuče ih iz zatvora. U martu je zamjenik tužioca utvrdio da je par prodao i kuću u kojoj je uhapšen za 295.000 dolara. Novac koji je par dobio prodajom nepokretnosti stavljen je pod sudski nadzor.

Djeca koju je ovaj par usvojio imala su šest, devet, 11, 14 i 16 godina. Tinejdžeri su izjavili da su 12 sati dnevno držani zaključani u štali i da su hranu dobijali samo ujutru. Spavali su na podu bez kreveta i nisu imali tekuću vodu.

U sudskim dokumentima se navodi da su susjedi prijavili da djeci nije bilo dozvoljeno da uđu u glavnu kuću na farmi, kao i da su djeca bila bosonoga zbog čega su imala otvorene rane na nogama. Početak suđenja ovom takozvanim roditeljima zakazan je za deveti septembar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.