RUSKI PREDSJEDNIK

Putin zaprijetio Južnoj Koreji

Moskva će donijeti odluke koje se, vjerovatno, neće svidjeti trenutnom vodstvu Južne Koreje, rekao je Putin

Putin govorio u Vijetnamu. AA

Z. K.

21.6.2024

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Južnu Koreju da bi napravila "veliku grešku" kada bi naoružala Ukrajinu u ratu protiv Rusije.

Novi sporazum

Njegovi komentari dolaze nakon što je Seul rekao da razmatra takvu mogućnost, kao odgovor na novi sporazum između Rusije i Sjeverne Koreje o međusobnoj pomoći u slučaju "agresije" na jednu od zemalja.

- Moskva će donijeti odluke koje se vjerovatno neće svidjeti trenutnom vodstvu Južne Koreje ako Seul odluči opskrbiti Kijev oružjem - rekao je Putin novinarima.

Ruski čelnik je govorio u Vijetnamu, nedugo nakon raskošne posjete Pjongjangu, gdje je potpisao sporazum o međusobnoj odbrani sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom.

Seul je ranije osudio sporazum kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti, a savjetnik za nacionalnu sigurnost Chang Ho-jin rekao je da njegova zemlja planira "preispitati pitanje podrške Ukrajini oružjem."

Nakon Putinovih izjava, ured južnokorejskog predsjednika je u petak izjavio da će razmotriti "razne opcije" u opskrbi Ukrajine oružjem i da će njihov stav ovisiti o tome kako Rusija pristupi tom pitanju.

Službeni protest

Vlasti također planiraju pozvati ruskog ambasadora u Južnoj Koreji kako bi uložile službeni protest, izvijestila je novinska agencija Yonhap, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Iako je Južna Koreja pružila humanitarnu pomoć i vojnu opremu Ukrajini, dosad je odbijala pružiti smrtonosno oružje zbog službene politike nenaoružavanja zemalja u ratu. 

Neki u Ukrajini su se nadali da će sve veća vojna saradnja između Moskve i Pjongjanga natjerati Seul da preispita svoj pristup. Analitičari su ranije rekli da bi Kijev iskoristio Putinov posjet Pjongjangu, kako bi povećao pritisak.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.