ZNAČAJAN NAPREDAK

Rusija i Sjeverna Koreja potpisale sporazum o strateškom partnerstvu

Prošle godine, kao rezultat vaše posete Rusiji, napravili smo značajan napredak u izgradnji naših međudržavnih odnosa - rekao je Putin o sporazumu

Kim Jong-un i Vladimir Putin. Anadolija

Anadolija

19.6.2024

Rusija i Sjeverna Koreja potpisale su u srijedu Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu, koji će služiti kao temelj za buduću bilateralnu saradnju, navodi Kremlj, javlja Anadolu.

U saopćenju Kremlja se navodi da su ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Jong-un potpisali dokument nakon nekoliko rundi razgovora.

Značajan napredak

- Prošle godine, kao rezultat vaše posete Rusiji, napravili smo značajan napredak u izgradnji naših međudržavnih odnosa. A danas je pripremljen novi temeljni dokument koji će činiti osnovu naših odnosa na duži rok - rekao je Putin o sporazumu.

Putin je podsjetio da je rusko-korejsko prijateljstvo nastalo u teškim vremenima, posebno 1945. godine, kada su se sovjetski vojnici borili "rame uz rame" sa korejskim patriotama da oslobode Koreju od japanskih osvajača.

Tokom Korejskog rata 1950-1953, sovjetski piloti su letjeli na desetinama hiljada borbenih misija kako bi podržali sjevernokorejske vojnike.

- Koliko ja znam, današnji program uključuje polaganje vijenca na Spomenik oslobođenja Koreje. Naši prethodnici su pružili čvrstu osnovu za razvoj naših odnosa danas - rekao je on.

Pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov ranije je rekao da će novi dokument zamijeniti nekoliko prethodnih sporazuma, uključujući Ugovor o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći iz 1961. godine, Ugovor o prijateljstvu i dobrosusjedstvu u saradnji iz 2000., te deklaracije Moskve i Pjongjanga iz 2000. i 2001.

Novi sporazum

Prema riječima Ušakova, novi sporazum će odražavati značajne promjene u geopolitičkom pejzažu i bilateralnim odnosima između Rusije i Sjeverne Koreje.

Ušakov je naglasio da će dokument biti u skladu sa svim osnovnim principima međunarodnog prava, neće imati konfrontacijsku prirodu i neće biti usmjeren ni protiv jedne zemlje, već će biti usmjeren na osiguranje veće stabilnosti u regionu sjeveroistočne Azije.

Ovo je prva posjeta ruskog predsjednika Putina Sjevernoj Koreji nakon 24 godine. Putin i Kim su se posljednji put sastali u septembru 2023. godine u ruskom regionu Istočni Sibir.

Pod pritiskom sankcija Sjedinjenih Američkih Država i Evrope zbog rata u Ukrajini, Rusija je pokazala tendenciju da poveća svoju saradnju na vojnom planu sa Sjevernom Korejom.

U izjavi prije dolaska u Sjevernu Koreju, Putin je rekao da cijene podršku Pjongjanga ruskim vojnim operacijama u Ukrajini.

Ističući da su se Sjeverna Koreja i Rusija odlučno suprotstavile ambicijama Zapada, Putin je kazao da će dvije zemlje razvijati trgovinske i platne sisteme koji nisu pod kontrolom Zapada i da će se suprotstaviti uvođenju nezakonitih jednostranih sankcija državama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.