Duhan, ultraprerađena hrana, fosilna goriva i alkohol uzrokuju četvrtinu svih smrtnih slučajeva u Evropi, otkrila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u velikoj studiji koja razotkriva štete takvih proizvoda i navodne taktike kojima se korporacije služe kako bi izbjegle poštivanje propisa.
Spomenute četiri industrije, koje svake godine uzrokuju oko 2,7 miliona smrtnih slučajeva u Evropi, iskoristile su značajnu moć kako bi se zaštitile od regulacija, upozorava WHO u izvještaju, prenosi Politico.
Štetni proizvodi
Dok se evropski zdravstveni sistemi bore s rastućom potražnjom zbog starenja populacije i sve većim stopama hroničnih bolesti od srčanih bolesti do raka, pretilosti i bolesti jetre, WHO traži da zemlje poduzmu strože mjere protiv industrija koje uzrokuju najveću štetu. Prošlog mjeseca, primjerice, pozvao je na zabranu hrane s visokim udjelom soli.
Kakvim se taktikama služe industrije?
Hans Kluge, šef WHO-a za Evropu, prozvao je ulogu velikih korporacija u blokiranju propisa koji bi zaštitili javnost od njihovih štetnih proizvoda.
- Taktike uključuju iskorištavanje ranjivih ljudi putem ciljanih marketinških strategija, obmanjivanje potrošača i iznošenje lažnih tvrdnji o prednostima njihovih proizvoda ili njihovim ekološkim akreditivima - naglasio je Kluge pa objasnio šta tačno studija WHO-a donosi:
- Pružamo nepobitne dokaze o štetnim komercijalnim praksama i proizvodima te, bez zadrške, tvrdimo da ljudi uvijek moraju imati prednost ispred profita.
Studija je predstavila kako četiri industrije koriste gotovo identične taktike za oblikovanje politike i narativa u korist vlastite dobiti. Primjerice, njihovo uplitanje jedna je od najvećih prepreka obveznom označavanju alkohola i hrane s detaljnim sastojcima i zdravstvenim upozorenjima.
Konkretnije, programi koje financira alkoholna industrija naglašava ličnu odgovornost i prebacuje teret krivnje za štetno pijenje na mlade te širi dezinformacije. Industrija fosilnih goriva, u međuvremenu, osporava svoju ulogu u izazivanju klimatskih promjena šireći alternativne teorije o prirodnim varijacijama globalne temperature i događajima kao što su solarne baklje.
Lobističke skupine Tobacco Europe i Brewers of Europe tvrde da njihovi članovi nisu nastojali zaobići zdravstvene propise i da su predani smanjenju štete povezane s njihovim proizvodima. Tobacco Europe je dodao da grupa oduvijek prakticira “potpunu transparentnost” i objavljuje stajališta o novim zakonima u skladu s kodeksom ponašanja za lobiste Evropskog parlamenta.
Istovremeno, direktorica za sigurnost hrane, nauku i inovacije u FoodDrinkEuropeu Rebeca Fernández, inače lobiju industrijske koalicije, kaže da je neodgovorno i pogrešno povezivati prerađenu hranu s duhanskom industrijom i industrijom fosilnih goriva.
Kreatori politike
- Nažalost, izvještaj WHO-a ne priznaje da ne postoji dogovorena definicija o tome što je ultraprerađena hrana, a kamoli njen utjecaj na zdravlje. Umjesto toga, dobro utemeljena nauka o prehrani širom svijeta govori nam da je najbolji način da se uhvatimo u koštac s pretilošću i nezaraznim bolestima usredotočiti se na nutritivni sadržaj hrane i koliko često se konzumira, u kombinaciji s vrstom načina života ti vodiš - smatra Fernandez.
Upravo zato, stoji u studiji WHO-a, kreatori politike moraju ograničiti moć industrije i suprotstaviti se dezinformacijama. A početak bi bilo praćenje monopolističke prakse, izbjegavanje plaćanja poreza i davanje izravne podrške u obliku državnih subvencija.