KATASTROFI NEMA KRAJA

Dvije osobe poginule u poplavama na jugu Njemačke: Situacija je i dalje napeta

Poplave su izazvale velike poremećaje u saobraćaju, a željezničke rute za Minhen sa sjevera i zapada više nisu u funkciji

Nivo vode na nekim mjestima se povlači, na drugim se povećava. AP

N. Aj.

3.6.2024

Broj mrtvih u poplavama u velikom dijelu južne Njemačke popeo se u ponedjeljak na dvije osobe nakon što je pronađeno tijelo nestale žene. Kancelar Olaf Šolc (Scholz) posjetio je poplavljeno područje, a zvaničnici su upozorili da bi nivoi vode u nekim područjima mogli dodatno porasti.

Tijelo 43-godišnje osobe, za kojim su spasioci tragali od nedjelje ujutro, pronađeno je u podrumu u bavarskom gradu Šrobenhauzenu, saopćila je policija njemačkoj novinskoj agenciji dpa.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Vatrogasac je pronađen mrtav u obližnjem Pfafenhofenu u nedjelju nakon što se prevrnuo čamac na naduvavanje koji su on i njegove kolege koristili.

Uporna jaka kiša dovela je do velikih poplava u južnim saveznim državama Bavarska i Baden-Virtemberg tokom vikenda, piše AP.

Poplave su izazvale velike poremećaje u saobraćaju, a željezničke rute za Minhen sa sjevera i zapada više nisu u funkciji.

Šolc je posetio Rajhertshofen, sjeverno od Minhena, pregledao obalu rijeke sa vrećama pijeska i sastao se sa regionalnim zvaničnicima, uključujući Markusa Sodera, guvernera Bavarske.

Soder je rekao da je situacija "i dalje kritična i napeta", s tim da se voda na nekim mjestima povlači, ali na drugim mjestima izbijaju nove poplave i evakuacije građana. On je napomenuo da se očekuje porast vodostaja u gradu Regensburgu i dalje niz rijeku Dunav.

Šolc je rekao da se ne može zanemariti zadatak zaustavljanja klimatskih promjena koje je prouzrokovao čovjek.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.