NACIONALNI PRAZNIK

Svečanim prijemom u Sarajevu obilježen Dan nezavisnosti Republike Azerbejdžan

Kao narod smo ponosni na tu svoju baštinu, a i tokom sovjetskog perioda smo tako očuvali svoju republiku - kazao je Gulijev

Republika Azerbejdžan. Anadolija

Anadolija

27.5.2024

Republika Azerbejdžan 28. maja proslavlja nacionalni praznik - Dan Nezavisnosti, a tim povodom u Sarajevu je večeras održan svečani prijem u organizaciji Ambasade Azerbejdžana u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija.

Svečanom prijemu povodom 106. godišnjice proglašenja nezavisnosti Republike prisustvovali su brojni predstavnici političkog, privrednog, kulturnog života i diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini, uključujući članicu Predsjedništva BiH Željku Cvijanović i ambasadore i predstavnike diplomatskih misija Republike Turkiye, Palestine, Irana, Kuvajta, Katara, Alžira, Malezije, Indonezije, Japana, Norveške, Austrije i drugih zemalja.

Ambasador Azerbejdžana u Sarajevu Vilajat Gulijev (Vilayat Guliyev) istakao je da ovaj nacionalni praznik obilježavaju povodom usvajanja Deklaracije o nezavisnosti kojom je 28. maja 1918. godine osnovana Azerbejdžanska Demokratska Republika (ADR) kao prva demokratska i parlamentarna republika u cijelom svijetu.

- Kao narod smo ponosni na tu svoju baštinu, a i tokom sovjetskog perioda smo tako očuvali svoju republiku. Treba dodati da nam je u osnivanju Republike mnogo pomogla i Turkiye - kazao je Gulijev.

Podsjetio je da su u prvoj azerbejdžanskoj Republici za kratko vrijeme formirani prvi parlament i vlada Azerbejdžana, ustanovljeni njegovi državni atributi, definisane granice, preduzete važne mjere u oblasti izgradnje države, a preduzeti su i važni koraci da se Republika prizna kao subjekt sistema međunarodnih odnosa.

Azerbejdžanski jezik proglašen je službenim jezikom i usvojena je nacionalna trobojna zastava i himna, te je uspostavljeno moderno pozorište i opera, kao i štampane azerbejdžanske poštanske marke, izdata je nacionalna azerbejdžanska valuta – manat i osnovan Državni univerzitet u Bakuu.

- Ovogodišnji nacionalni praznik obilježavamo u posebnom ozračju s obzirom da se prvi put obilježava na cijeloj teritoriji Azerbejdžana nakon oslobađanja Karabaha - kazao je ambasador Gulijev.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.