PREUZEO DUŽNOST

Privremeni predsjednik Irana Mohber: Incident težak za državu, neće biti praznine u administraciji

Mohber je preuzeo ovlasti predsjednika, a izbori će se održati u roku od 50 dana

Muhamad Mohber. Anadolija

Anadolija

20.5.2024

Privremeni predsjednik Irana Muhamad Mohber (Mohammad Mokhber), koji je preuzeo dužnost nakon što je predsjednik Ebrahim Raisi smrtno stradao u helikopterskoj nesreći, rekao je da je incident bio vrlo ozbiljan, ali da neće stvoriti prazninu u administraciji zemlje, prenosi Anadolija.

Mohber je na sjednici Vlade govorio o padu helikoptera koji je uzrokovao Raisijevu i smrt još nekoliko iranskih zvaničnika, među kojima i ministra vanjskih poslova, objavila je iranska agencija Borna.

- Incident je vrlo težak za državu, naciju i čelnika zemlje (Ali Khamenei, op.a.). Ali ovaj važan događaj neće stvoriti nikakvu prazninu u administraciji pod vodstvom vođe. Neka ljudi budu sigurni u to - poručio je Mohber.

Obraćajući se državnim dužnosnicima, Mohber je poručio da ni pod kojim okolnostima ne smiju pasti u nered u ispunjavanju svojih dužnosti.

Helikopter u kojem su bili iranski predsjednik Raisi te ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rehmati i voditelj molitve petkom u gradu Tabriz imam Ayatollah Al-Hashem, navodno je jučer "tvrdo sletio" zbog vremenskih uslova dok se vraćao sa ceremonije otvaranja brane na granici sa Azerbejdžanom. Kasnije je potvrđeno da nema preživjelih u ovoj nesreći.

Mohber je preuzeo ovlasti predsjednika, a izbori će se održati u roku od 50 dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.