POGINUO JUČER

Saučešća brojnih svjetskih lidera nakon pogibije iranskog predsjednika Ebrahima Raisija

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi i šef diplomatije Hosein Amir Abdolahian stradali su u helikopterskoj nesreći

Ebrahim Raisi. Anadolija

FENA

20.5.2024

Turski predsjednik Turska Erdogan u ponedjeljak je izrazio saučešće zbog smrti iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i iranskog ministra vanjskih poslova Hosein Amir Abdolhian (Hossein Amir-Abdollahian), rekavši da je Raisi bio "vrijedan kolega i brat".

Saučešća zbog smrti iranskog predsjednika

- Kao kolega koji je lično svjedočio njegovim naporima za mir iranskog naroda i naše regije tokom njegovog vremena na vlasti, sjećam se gospodina Raisija s poštovanjem i zahvalnošću - poručio je Erdogan na platformi X, dodajući da Turska stoji uz Iran u ovom teškom vremenu, prenosi France24.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, koji je nedavno pozvao Iran da se pridruži grupi BRICS, izrazio je duboko žaljenje zbog smrti Raisija u helikopterskoj nesreći.

- Ovo je nezamisliva tragedija koja je odnijela izvanrednog vođu nacije s kojom Južna Afrika ima snažne bilateralne odnose - rekao je Ramaphosa.

On je posjetio Iran kao zamjenik predsjednika 2015., a 2023. dočekao je Raisija na samitu skupine BRICS u Johannesburgu, gdje je Islamska republika službeno pozvana da se pridruži.

Iran je u januaru postao punopravni član međuvladinog foruma, zajedno s Brazilom, Rusijom, Indijom, Kinom, Južnoafričkom Republikom, Egiptom, Etiopijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Malezijski premijer Anwar Ibrahim rekao je da je "duboko ožalošćen" zbog smrti iranskog predsjednika i drugih dužnosnika u helikopterskoj nesreći, ističući njihovu zajedničku predanost jačanju veza.

- Duboko sam ožalošćen zbog tragične smrti predsjednika Ebrahima Raisija, ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana i nekoliko drugih zvaničnika Islamske Republike Iran - rekao je on u izjavi na društvenim mrežama.

Liban je u ponedjeljak proglasio trodnevnu nacionalnu žalost za iranskim predsjednikom i ministrom vanjskih poslova, koji su poginuli u nesreći helikoptera blizu azerbejdžanske granice.

Libanska oružana grupa Hezbolah također je izrazila saučešće.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad izrazio je solidarnost s bliskim saveznikom Teheranom, koji ga je podržavao tokom godina rata.

Assad je "potvrdio sirijsku solidarnost s Islamskom Republikom Iran i s porodicama preminulih", navodi se u saopćenju sirijskog predsjedništva.

- Radili smo s pokojnim predsjednikom kako bismo osigurali da strateški odnosi između Sirije i Irana uvijek cvjetaj – dodao je.

Evropska unija izrazila "iskreno saučešće"

Evropska unija u ponedjeljak je izrazila "iskreno saučešće" zbog smrti iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i drugih zvaničnika u helikopterskoj nesreći.

-Naše misli idu porodicama - rekao je predsjednik Vijeća EU Charles Michel u izjavi.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izrazio je također saučešće zbog smrti iranskog predsjednika, nazvavši ga istinskim domoljubom Islamske Republike i pouzdanog prijatelja Rusije.

- U Rusiji su predsjednik Irana E. Raisi i ministar vanjskih poslova Irana H. Amir Abdolhian bili poznati kao pravi, pouzdani prijatelji naše zemlje - rekao je Lavrov.

-Njihova uloga u jačanju uzajamno korisne rusko-iranske saradnje i pouzdanog partnerstva neprocjenjiva je – kazao je, izrazivši saučešće "porodicama i prijateljima žrtava, kao i cijelom prijateljskom narodu Irana".

- Naše misli i srca su s vama u ovom tužnom trenutku – naveo je Lavrov, prenosi France24.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.