SATELITSKI SNIMCI

Wall Street Journal: Izrael gradi put koji dijeli Gazu na sjeverni i južni dio

Izraelska vojska također uspostavlja tampon zonu promjera od oko jedan kilometar unutar Gaze, na palestinskoj granici

Gaza. Anadolija

Anadolija

21.2.2024

Američki list "Wall Street Journal (WSJ)" tvrdi da Izrael gradi put koji dijeli Gazu na sjever i jug kako bi olakšao vojnu mobilnost.

U tekstu WSJ-a, koji se poziva na zvaničnike izraelske vojske, napomenuto je da se put dužine osam kilometara proteže od izraelske granice do obale Sredozemnog mora i dijeli Gazu na dva dijela.

Prema satelitskim snimcima koji su u posjedu WSJ-a, novi put, koji je u izgradnji sjeverno od stare ceste koja presjeca Gazu, prolazi kroz polja i slabo naseljena stambena područja.

Snimci su objavljeni i na izraelskoj televiziji "Channel 14" koja je navela da su izraelski inženjeri planirali srušiti objekte na trasi koju su projektirali i počeli nasipati šljunak na put kako bi proširili vojni koridor.

Izraelska televizija je objavila da je cilj pomenutog puta da se poveća mobilnost izraelske vojske u regionu, napominjući da će put biti pod kontrolom Izraela sve dok ne završi operacije u Gazi.

S druge strane, istaknuto je da će izgradnja puta omogućiti sljedeću fazu izraelskih napada na Gazu.

Bivši zamjenik predsjednika Vijeća za nacionalnu sigurnost Izraela Džejkob Nagel (Jacob) opisao je odvajanje Gaze na sjever i jug kao simboličan čin. Nagel je kazao da ne očekuje da će biti podignut zid paralelno sa cestom, ali bi na putu mogli biti uspostavljeni kontrolni punktovi.

Izraelska vojska također uspostavlja tampon zonu promjera od oko jedan kilometar unutar Gaze, na palestinskoj granici. Američki zvaničnici protive se izgradnji tampon zone u koju neće biti dozvoljen ulazak Palestincima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.