LOŠA PROCJENA

Lider Hamasa nije očekivao da će posljedice napada 7. oktobra postati u ovoj mjeri opasne

Reakcija Izraelaca bila je nekontrolisana, bez ikakvog opravdanja, a sada imamo ovaj rezultat

Yahya Sinwar. Sky News

H. J. I.

15.2.2024

Najviši vođa Hamasa u Gazi, Yahya Sinwar, bio je jedan od glavnih vođa napada na Izrael 7. oktobra, ali nije očekivao da će posljedice postati u ovoj mjeri opasne.

Esmat Mansour, koji je bio u zatvoru sa Sinwarom, govorio je za Sky News o Sinwarovim gledištima na rat u Gazi, koje je podijelio s njim.

Strateška operacija

Naveo je da je prošlogodišnji napad Hamasa na Izrael trebao biti strateška operacija osmišljena da se podigne izraelska opsada na teritoriji.

- Proračuni nisu išli kako je planirano. Reakcija Izraelaca bila je nekontrolisana, bez ikakvog opravdanja, a sada imamo ovaj rezultat. Sinwar nije očekivao da će operacija učiniti stvari ovako komplikovanim i da će otići toliko daleko i postati ovako opasna. I to je Izraelu dalo sve razloge i izgovore da prekrši sva pravila - rekao je Mansour.

Tvrdi da Sinwar nikad ne bi planirao operaciju na ovaj način da je znao kakve će biti posljedice napada. 

"Želio napraviti promjenu"

Mansour, koji je bio u zatvoru sa Sinwarom, rekao je da je vođa Hamasa želio napraviti promjenu.

Ispričao je da je Sinwar "nekoliko puta pokušao pregovarati s palestinskim vlastima, uspostaviti dobre odnose s Egiptom i pokušao je isprovocirati Izrael da ukine opsadu Gaze".

- Poslije svih ovih napora, nije uspio. Nakon toga, morao je napraviti stratešku promjenu da izvrši veliku operaciju poput ove. Veliki dio toga je smislio Sinwar - podijelio je Mansour.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.