KAN JUNIS

Izraelci objavili snimak: Tvrde da je na njemu šef Hamasa koji bježi kroz tunel sa porodicom nakon 7. oktobra

Na snimku se navodno nalaze i njegova supruga, djeca i brat Ibrahim

Iz snimka. IDF

S. S.

14.2.2024

Izraelska vojska objavila je snimak na kojem tvrde da se nalazi vođa Hamasa Jahja Sinvara unutar tunela ispod grada Kan Junisa na jugu Gaze.

Na snimku se navodno nalaze i njegova supruga, djeca i brat Ibrahim. Izrael je javno optužio Sinvara da je glavni organizator Hamasovog terorističkog napada na Izrael 7. oktobra.

Objavljujući snimku na svojoj redovnoj konferenciji za medije, glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) Daniel Hagari saopćio je kako je snimka snimljena Hamasovom nadzornom kamerom 10. oktobra i da ju je IDF dobio nedavno.

- Tako je sa svojom porodicom pobjegao pod zemlju u jedan od sigurnih smještajnih kompleksa koje je ranije izgradio - istakao je Hagari. Dodao je kako je snimka "rezultat lova" na Sinvara i da "lov neće prestati sve dok on ne bude uhvaćen, živ ili mrtav".

Izraelska vojska je Sinwara proglasila "mrtvacem koji hoda", dajući mu u više navrata nadimak Mesar iz Kan Junisa, zbog njegove navodne uloge u planiranju napada 7. oktobra. U decembru su izraelske snage opkolile njegovu kuću, ali ga nisu pronašle.

Već tada je rečeno da se vjerovatno skriva pod zemljom. Savjetnik izraelskog premijera Benjamina Netanjahua je nakon toga poručio da je "samo pitanje vremena kada će ga uhvatiti". Međutim, Sinvar je još uvijek u bijegu, uprkos intenzivnom izraelskom napadu na Kan Junis, njegov rodni grad.

Izraelci su objavili i drugu snimku za koju kažu da prikazuje njihove snage u dijelu Hamasovih tunela gdje se vjerovatno skrivao Sinvar. Na snimci, vojnik čije je lice zamagljeno kaže da su oni u Sinvarovom "glavnom skrovištu" i tvrdi da je vođa Hamasa tamo bio "nedavno".

Snimka također prikazuje kupaonicu, kuhinju i spavaće sobe, a vojnik priča kako su pronašli "milione šekela i dolara u sefu".

- Pobjegli su kada su čuli da im se IDF približava. Znali su da dolazimo pa su pobjegli - dodaje vojnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.