MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Fidan: Šutnja svijeta je saučesništvo u genocidu u Gazi

On poziva na rješenje o dvije države

Hakan Fidan. Anadolija

Anadolija

9.2.2024

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan izrazio je u petak zabrinutost zbog šutnje svijeta o akcijama Izraela u Gazi, opisujući to kao "saučesništvo u genocidu“.

Dvije države kao solucija

- Ako masakr u Gazi ne prestane, ako rješenje o dvije države ne stupi na snagu, nije teško predvidjeti da će se takvi sukobi ponavljati i širiti - upozorio je Fidan u obraćanju na 5. generalnoj skupštini Foruma mladih Islamske saradnje (OIC), koja je počela u Istanbulu u petak.

On je pozvao i na rješenje o dvije države u Palestini, kako bi se spriječila dalja eskalacija sukoba i naglasila važnost korištenja tehnologije uz oprez protiv njenih negativnih utjecaja.

Turski ministar vanjskih poslova se osvrnuo i na izraženiju islamofobiju i izazove s kojima se suočavaju muslimanske zajednice širom svijeta.

- Moramo ući u izvor ovih poteškoća i boriti se protiv njih. Moramo dati sve od sebe da predstavljamo islam na najbolji mogući način - rekao je Fidan.

Fidan je naglasio neophodnost unutrašnje solidarnosti i proaktivnog rješavanja problema unutar islamskog svijeta protiv islamofobije.

Izrael se oglušio o preporuci Međunarodnog suda pravde

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima u kojima je od 7. oktobra ubijeno najmanje 27.947 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a 67.459 je ranjeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.