OCHA

UN: Izrael blokira isporuku lijekova i goriva potrebnog za pumpanje vode na sjeveru Gaze

Samo tri od 21 pošiljke humanitarne pomoći planirane sjeverno od Pojasa Gaze dopuštene u prvih 10 dana ove godine

Gaza u ruševinama. Anadolija

Anadolija

16.1.2024

Ured Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) objavio je da Izrael, koji sprečava dostavu humanitarne pomoći u Pojas Gaze, ne dopušta isporuku lijekova niti goriva potrebnog za ispumpavanje vode na sjever Gaze.

Izraelske vlasti spriječile su pošiljke lijekova i goriva potrebnih za rad sistema čiste vode i otpadnih voda da pristupe Gazi, navedeno je u saopćenju OCHA-a.

"Nedostatak goriva za vodu, odlaganje otpada i higijenu povećao je rizik od zdravstvenih i ekoloških opasnosti, dok je nedostatak lijekova oslabio funkcionalnost šest bolnica koje su djelomično funkcionirale", istakli su.

Nestašica osnovnih potrepština

Od početka januara dopuštena je samo jedna od 19 pošiljki pomoći za opskrbu gorivom i materijalima za vodna postrojenja u sjevernoj Gazi.

U Pojasu Gaze, gdje je humanitarna pomoć blokirana od izraelskih snaga, vlada nestašica osnovnih potrepština, kao i lijekova i zdravstvenih materijala, a velike su poteškoće u liječenju ranjenih.

U izvještajima se navodi da je na hiljade mrtvih pod ruševinama, civilna infrastruktura se uništava gađanjem bolnica i obrazovnih ustanova u kojima se ljudi sklanjaju.

Pogoršanje situacije

U izvještaju koji je OCHA objavio 12. januara, navedeno je da su samo tri od 21 pošiljke humanitarne pomoći planirane sjeverno od Pojasa Gaze dopuštene u prvih 10 dana ove godine.

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć i rad palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) također je saopćila da se situacija u Gazi pogoršala do neviđenog nivoa i pozvala međunarodnu zajednicu na hitni humanitarni prekid vatre.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.