META BROJ JEDAN

Oglasio se vođa Hamasa u Gazi prvi put nakon napada 7. oktobra: Tvrdi da su na putu da slome izraelske odbrambene snage

Tokom kopnenog rata, brigade al-Kasama napale su najmanje 5.000 vojnika i oficira, trećina ih je poginula, druga trećina je teško ranjena

Vođa grupe Hamas Jahja Sinvar. AP

N. Aj.

25.12.2023

Vođa grupe Hamas Jahja Sinvar (Yahya Sinwar) izjavio je da se Hamas suočava sa "žestokom, nasilnom i neviđenom borbom" protiv Izraela.

Tvrdi da je Hamas u Gazi na putu da slomi Izraelske odbrambene snage, a govoreći o Izraelu, kaže da se Hamas neće podvrgnuti uslovima okupacije.

- Brigade Iz ad-Din al-Kasam (Izz ad-Din al-Qassam) vode žestoku, nasilnu i neviđenu bitku protiv izraelskih okupacijskih snaga, a okupacijska vojska trpi ozbiljne gubitke u ljudskim životima i opremi - istakao je Sinvar.

Kazao je da su brigade al-Kasama, vojno krilo Hamasa, ubile više od hiljadu izraelskih vojnika. Prema podacima IDF-a, u izraelskoj kopnenoj operaciji u Gazi ubijeno je 156 vojnika, što je daleko ispod ovih brojeva.

- Tokom kopnenog rata, brigade al-Kasama napale su najmanje 5.000 vojnika i oficira, trećina ih je poginula, druga trećina je teško ranjena, a posljednja trećina je trajno onesposobljena. Što se tiče vojnih vozila, njih 750 je uništeno, odnosno djelomično onesposobljeno - poručio je Sinvar.

Vjeruje se da je upravno Sinvar jedan od organizatora napada 7. oktobra u južnom Izraelu, zbog čega je postao meta broj jedan izraelskih snaga u Gazi. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.