NEĆETE BITI ZABORAVLJENI

Mads Gilbert: Moj prijatelj, ljekar Hani i njegova porodica brutalno ubijeni u izraelskom napadu

Norveški ljekar Mads Gilbert kazao da je ovo napad na cijelo čovječanstvo

Mads Gilbert. Anadolija

Anadolija

19.12.2023

Norveški ljekar Mads Gilbert objavio je da su njegov prijatelj, šef hitne službe bolnice Al-Shifa u Gazi i njegova porodica brutalno ubijeni u izraelskom napadu, javlja Anadolu.

- Moj dobar prijatelj i dragi kolega, dr. Hani Al-Haitham, šef Odjeljenja za hitne slučajeve bolnice Shifa, brutalno je ubijen od Izraela, zajedno s njegovom voljenom suprugom, dr. Sameerom Ghifari i njihovo petero djece, Shireen, Tijom, Sameerom, Wafom i Sarom. Hladnokrvno su kukavice, izraelski vojnici, ubili sedam nenaoružanih civila - rekao je Gilbert na mreži X.

Napad na cijelo čovječanstvo

Poručio je da je ovo napad na cijelo čovječanstvo.

- Još jedan napad na sve nas, na cijelo čovječanstvo. Nikada nećete biti zaboravljeni, obećavamo, obnovit ćemo Shifu, Gazu, Palestinu - dodao je Gilbert.

Norveški aktivista i ljekar Mads Gilbert nedavno je okrivio svjetske lidere za ubijanje civila u izraelskim napadima na Pojas Gaze.

Gilbert, koji je 16 godina radio u bolnici Shifa, najvećem medicinskom kompleksu u Pojasu Gaze, podsjetio je da je Izrael bombardirao školu i sklonište UN-a u regiji, ubivši 700 civila, od kojih je 70 posto žena i djece.

On je okrivio svjetske lidere da su dozvolili ubijanje pa čak i da to podržavaju oružjem, političkom podrškom i nedjelovanjem.

Zaštita bolnica i zdravstvenih radnika

Pozvao je na zaustavljanje ubistava, ukidanje opsade, objavu momentalnog prekida vatre i zaštitu bolnica i zdravstvenih radnika.

Izrael je pokrenuo bombardovanje Pojasa Gaze iz vazduha i s kopna, uveo opsadu i krenuo u kopnenu ofanzivu kao odmazdu za prekogranični napad Hamasa 7. oktobra.

Prema podacima zdravstvenih vlasti Gaze, od tada je najmanje 19.667 Palestinaca ubijeno, a 52.586 ih je povrijeđeno u izraelskim napadima.

Vjeruje se da je gotovo 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa, dok je više od 130 talaca i dalje u zarobljeništvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.