NJEMAČKA MINISTRICA

Berbok: Izrael mora prilagoditi svoju vojnu strategiju kako bi izbjegao civilne žrtve

Njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Berbok izjavila je da "humanitarnoj patnji u Gazi mora doći kraj"

Analena Berbok. Anadolija

Anadolija

15.12.2023

Njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) pozvala je u petak Izrael da prilagodi svoju vojnu strategiju u Pojasu Gaze kako bi se izbjeglo više civilnih žrtava.

- Humanitarnoj patnji u Gazi mora doći kraj - naglasila je Berbok na zajedničkoj konferenciji za novinare s libanskim kolegom Abdallahom Bou Habibom u Berlinu.

Dodala je da je to važno ne samo za palestinske civile, već i za sigurnost Izraela.

- Budući da glad stvara plodno tlo za terorizam, destrukcija podstiče novu mržnju. Stoga nastavljam jasno davati do znanja svojim kolegama da Izrael mora prilagoditi svoju vojnu strategiju i bolje zaštititi civile u Gazi - rekla je njemačka ministrica.

Berbok je također pozvala na ulaganje većih napora kako bi se omogućila isporuka hrane, lijekova i drugih osnovnih potreba ljudima, koji se bore da prežive pod višemjesečnom opsadom i stalnim bombardovanjem.

- Humanitarna pomoć mora stići do svih ljudi u Gazi. Za to su hitno potrebne redovne i pouzdane humanitarne pauze - rekla je Berbok i dodala da će Njemačka povećati svoju humanitarnu pomoć palestinskim teritorijama.

Habib je kazao kako Liban očekuje od Njemačke da odigra jaču ulogu za mir na Bliskog istoka.

- Njemačka može igrati važnu ulogu - rekao je Habib, dodajući da različiti pogledi na nedavna dešavanja u regionu ne bi trebali biti prepreka za bliži dijalog između dvije zemlje.

Naglasio je da njegova vlada vjeruje da se izraelsko-palestinski sukob može riješiti samo kroz dvodržavno rješenje, koje ima podršku svih arapskih zemalja u regionu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.