DRŽAVNI SEKRETAR SAD

Blinken: Uvodimo sankcije za izraelske doseljenike odgovorne za nasilje na Zapadnoj obali

Članovi uže porodice takvih osoba također mogu biti podvrgnuti ovim ograničenjima, dodao je

Entoni Blinken. Jonathan Ernst/Pool Photo via AP

H. J. I.

5.12.2023

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) najavio je novu politiku kako bi se spriječilo dolazak ekstremističkih izraelskih doseljenika odgovornih za nasilje na Zapadnoj obali u Sjedinjene Države, piše CNN.

- Danas, State Department provodi novu politiku ograničenja viznog režima usmjerenu na pojedince za koje se vjeruje da su bili umiješani u podrivanje mira, sigurnosti ili stabilnosti na Zapadnoj obali, uključujući vršenje akata nasilja ili poduzimanje drugih radnji koje neopravdano ograničavaju pristup civilima osnovnim uslugama i i potrepštinama - naveo je Blinken u saopćenju.

Vizna ograničenja

- Članovi uže porodice takvih osoba također mogu biti podvrgnuti ovim ograničenjima - dodao je.

State Department će moći primijeniti ovu politiku i na Izraelce i Palestince koji su odgovorni za napade na Zapadnoj obali, rekao je Blinken.

Blinken nije imenovao nijednu osobu koja će biti predmet viznih ograničenja, niti je rekao koliko će biti uključeno u početnu listu.

Zvaničnici administracije su sedmicama signalizirali da će poduzeti takvu akciju jer se nasilje na Zapadnoj obali pojačalo nakon napada Hamasa 7. oktobra.

Odgovornost za djela nasilja

U svojim angažmanima s izraelskim zvaničnicima nakon tog napada, Blinken je pozvao Netanjahuovu vladu da učini više kako bi se naseljenici odgovorni za nasilje priveli pradi.

- Kao što je predsjednik Bajden više puta rekao, ti napadi su neprihvatljivi. Prošle sedmice u Izraelu sam jasno stavio do znanja da su Sjedinjene Države spremne poduzeti akciju koristeći naše vlastite ovlasti - ponovio je visoki američki diplomata u svojoj izjavi.

- Nastavit ćemo da tražimo odgovornost za sva djela nasilja nad civilima na Zapadnoj obali, bez obzira na počinioca ili žrtvu - rekao je Blinken. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.