U 70. GODINI

Preminuo bivši britanski ministar finansija Alister Darling

Darling je umro "nakon kratkog boravka u zapadnoj općoj bolnici pod predivnom brigom tima za rak"

Alister Darling. AP Photo/Sang Tan, File

FENA

30.11.2023

Alistair Darling, britanski ministar finansija kada je zemlju 2008. pogodila finansijska kriza, preminuo je u 70. godini nakon "kratkog boravka" u bolnici, saopćila je njegova porodica u četvrtak.

- Smrt Alistaira Darlinga, bivšeg kancelara i dugogodišnjeg člana laburističke vlade, objavljena je danas u Edinbourghu - navodi se u saopćenju objavljenom u ime njegove porodice.

Kratak boravak

Darling je umro "nakon kratkog boravka u zapadnoj općoj bolnici pod predivnom brigom tima za rak" - dodaje se.

Laburistički političar bio je ministar finansija između 2007. i 2010. pod vodstvom Gordona Browna, usmjeravajući zemlju kroz finansijsku krizu i recesiju koja je rezultirala.

Odajući počast Darlingu, Brown je na platformi X (bivšem Twitteru) napisao je “da sam se, kao i mnogi, oslanjao na njegovu mudrost, smirenost u krizi i njegov humor”.

- Šaljem najdublje saučešće njegovoj voljenoj supruzi Maggie i njihovoj djeci Calumu i Anni. Nedostajat će svima koji su ga poznavali - piše Brown.

Duboko tužan

Aktuelni čelnik laburista Keir Starmer kazao je da je "duboko tužan" zbog vijesti.

- Alister je živio život posvećen javnoj službi. Ostat će upamćen kao kancelar čija je smirena stručnost i poštenje pomogla da vodi Britaniju kroz nemir globalne finansijske krize - rekao je Starmer.

Darling je ušao u parlament 1987. godine i otada je njegova politička karijera procvjetala nakon što su laburisti došli na vlast 1997. pod čelništvom Tonija Blera.

Također bio jedan od direktora uspješne kampanje za "ne" glasanje na referendumu o nezavisnosti Škotske 2014. i predvodio je kampanju za ostanak Velike Britanije u Evropskoj uniji 2016. godine, prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.