14,3 MILIJARDE DOLARA

Predstavnički dom SAD: Odobren paket vojne pomoći Izraelu

Nešto više od 9 milijardi dolara traži se za finansiranje projekata humanitarne pomoći, uključujući i Gazu

Džo Bajden. Twitter

H. J. I.

3.11.2023

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je u četvrtak samostalan paket vojne pomoći Izraelu u iznosu od 14,3 milijarde dolara usred tekuće invazije Tel Aviva na opkoljeni Pojas Gaze.

Bajden zaprijetio vetom

Malo je vjerovatno da će ovaj zakon odobriti Senat. 

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) dodatno je zaprijetio vetom jer isključuje veliku većinu od preko 105 milijardi dolara dodatnog finasiranja koje je zatražio od Kongresa krajem oktobra. Senat je gotovo siguran da će izglasati Bajdenov veći paket troškova, a čelnik većine Čak Šumer (Chuck Schumer) obećao je da neće prihvatiti samostalni zakon Predstavničkog doma.

Zamjena oružja

Uz više od 14 milijardi dolara za Izrael, predsjednik je zatražio 61 milijardu dolara novih sredstava za Ukrajinu. Nešto više od 9 milijardi dolara traži se za finansiranje projekata humanitarne pomoći, uključujući i Gazu.

SAD već daje Izraelu oko 3,8 milijardi dolara vojne pomoći godišnje, najviše od svih nacija u svijetu.

Novo finansiranje bi išlo na zamjenu oružja koje je prethodno isporučeno Izraelu, nadopunjavanje izraelskih Iron Dome i David's Sling protuzračnih odbrambenih sistema i raketnih obrambenih sistema te pomoć u razvoju laserskog protuzračnog odbrambenog sistema Iron Beam.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.