BIVŠI IZRAELSKI PREMIJER

Barak: Vjerovatno ćemo izgubiti podršku javnog mnijenja u mnogim dijelovima slobodnog svijeta

Mislim da će Amerika i dalje biti uz nas, ali će im biti sve kompliciranije ostati uz nas, rekao je Barak

Ehud Barak. Fena

FENA

2.11.2023

Ehud Barak, bivši izraelski premijer i načelnik glavnog štaba izraelske vojske, dao je intervju za američki "Foreign Policy" magazin, rekavši da će Izrael "vjerovatno izgubiti podršku svjetske javnosti" zbog svoje reakcije na napad Hamasa 7. oktobra.

Hiljade vojnika na terenu

Barak je za "Foreign Policy" rekao kako je "cilj Izraela ograničiti vojne i izvršne sposobnosti Hamasa u Pojasu Gaze. To se nije moglo postići samo zračnim napadima. Moralo se rasporediti hiljade vojnika na teren."

Na pitanje o podršci SAD Izraelu, rekao je da Vlada mora biti svjesna da će u narednih sedam dana do dvije sedmice vjerovatno izgubiti podršku javnog mnijenja u mnogim dijelovima slobodnog svijeta.

- U roku od dvije ili tri sedmice mogli bismo izgubiti podršku mnogih vlada u slobodnom svijetu. Mislim da će Amerika i dalje biti uz nas, ali će im biti sve kompliciranije ostati uz nas - rekao je Barak.

Vojna strategija

O izraelskoj vojnoj strategiji bivši premijer je rekao da će biti potrebno "vjerovatno oko 50.000 ili više vojnika kako bi osigurali pobjedu protiv Hamasa."

Dodao je da čak i ako se rat razvije u veliki regionalni sukob s Hezbolahom, koji ima deset puta više raketa i projektila, ili ako se uključe Zapadna obala ili Golanska visoravan, Izrael će i dalje biti jači.

- To nije egzistencijalna prijetnja, ali će nam trebati više vremena, više gubitaka i bit će više neugodnosti onima koji nas podržavaju širom svijeta - rekao je Barak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.