PREMIJER IZRAELA

Netanjahu ne želi potpisati planove za kopnenu operaciju: Boji se reakcije

Izraelska vojska je spremna za borbu s Hamasom, ali lideri, politički i vojni, ne mogu usaglasiti rješenje

Benjamin Netanjahu. AP

N. H.

27.10.2023

Benjamin Netanjahu (Netanyahu), premijer Izraela, odbio je potpisati planove za kopnenu operaciju, jer se plaši odgovornosti ako kopnena operacije ne uspije, tvrdi "New York Times".

Američki medij tvrdi da političko i vojno rukovodstvo nije riješilo kako, kada i da li je zaista potrebno izvoditi kopnenu operaciju u Pojasu Gaze.

Izraelska vojska je spremna za borbu s Hamasom, ali lideri, politički i vojni, ne mogu usaglasiti rješenje, te da se operacija odgađa kako bi bilo vremena za pregovore o oslobađanju talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze.

- Vojno rukovodstvo je završilo planove, ali je Netanjahu odbio da ih potpiše, čime je razljutio visoke oficire. Netanjahuovo odbijanje djelimično je povezano s njegovom željom da dobije jednoglasno odobrenje članova vojnog kabineta – objašnjava "New York Times", pa nastavlja:

- Analitičari vjeruju da se Netanjahu plaši da jednostrano odobri akciju, jer se, zbog pada povjerenja javnosti u njegovo vođenje vlade, plaši da će biti okrivljen ako operacija ne uspije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.