LUKSEMBURG

Grlić Radman: Ministri vanjskih poslova članica EU će razgovarati o napretku BiH

Šef diplomatije Hrvatske je istakao da će podržati otvaranje pristupnih pregovora s našom zemljom do kraja godine

Gordan Grlić Radman. Marko Lukunic/PIXSELL

H. J. I.

23.10.2023

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je da će ministri vanjskih poslova država članica EU u ponedjeljak u Luksemburgu razgovarati o napretku koji je Bosna i Hercegovina dosad napravila na putu prema EU i podržati otvaranje pristupnih pregovora s našom zemljom do kraja godine.

Podrška Ukrajini

Ministri će također razgovarati o daljnjoj podršci Ukrajini te o napetostima na sjeveru Kosova. 

- Na sastanku ću spomenuti nedavni napad srbijanske grupe na Kosovu, što moramo ozbiljno uzeti u obzir. To je akt ozbiljne destabilizacije u regiji i mi moramo na to odgovoriti - rekao je ministar Grlić Radman.

Također ministri vanjskih poslova država članica razgovaraju o stanju na Bliskom istoku i o ideji humanitarnog prekida vatre radi oslobađanja talaca i dostave pomoći pojasu Gaze.

Povećanje humanitarne pomoći za Palestince

- Ponovno ćemo poslati našu snažnu osudu brutalnog Hamasovog napada na Izrael i pozvati na oslobađanje taoca. Također ćemo snažno potvrditi našu podršku izraleskom pravu na samoodbranu u skladu s međunarodnim pravom te podupiremo odluku Komisije o povećanju humantirne pomoći za Palestince - izjavio je prije početka sastanka hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) te još nekoliko ministara zauzeli su se za prekid vatre kako bi se dostavila humanitarna pomoć civilima u Gazi i oslobodili izraelski taoci koje Hamas drži.

- Potreban je humanitarni prekid vatre kako bi se omogućila dostava pomoći stanovništvu u Gazi. To je također potrebno za oslobađanje talaca. To je korak prema smirivanju situacije - rekao je Borelj, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.