"CRVENA LINIJA"

Abdulah II: Jordan i Egipat nisu spremni primiti izbjeglice iz Palestine

Kralj poziva na sprečavanje dalje eskalacije sukoba

Kralj Abdulah II. Twitter

N. Č.

17.10.2023

Na sastanku s njemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Scholz) u Berlinu, jordanski kralj Abdulah II jasno je izrazio stav da Jordan i Egipat nisu spremni da prime palestinske izbjeglice. Kralj je istakao da se radi o "crvenoj liniji" i naglasio da palestinske izbjeglice neće biti dobrodošle ni u Jordanu ni u Egiptu.

Kralj Abdulah II također je istakao nužnost sprečavanja dalje eskalacije sukoba između Izraela i Palestinaca. Upozorio je da čitav region stoji na ivici provalije, dok se novi ciklus nasilja čini kao nepoželjna realnost. Ova izjava dolazi usred napetih odnosa između Izraela i Palestine.

S druge strane, njemački kancelar Olaf Šolc, koji će danas doputovati u Izrael, istakao je važnost prava svake zemlje da se brani te podršku koju Njemačka pruža u tom kontekstu.

Pitanje palestinskih izbjeglica i eskalacije sukoba na Bliskom istoku ostaje ključna tema u međunarodnoj diplomatiji, a izjave kralja Jordana i njemačkog kancelara dodatno podcrtavaju izazove i potrebu za pronalaženjem održivih rješenja kako bi se obezbjedio mir i stabilnost u tom regionu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.