NA DANAŠNJI DAN

Rođeni Jakov Gotovac i Ahmet Hromadžić; preminula Nada Mamula

Danas je srijeda, 11. oktobar/listopad 2023. godine, do kraja godine preostao je još 81 dan

Jakov Gotovac. sibenik.hr

Indira Pindžo/nadanasnjidan.net

11.10.2023

Na današnji dan 1895. godine, u Splitu je rođen Jakov Gotovac, hrvatski kompozitor i dirigent. Najpoznatiji je kao autor komične narodne opere „Ero s onoga svijeta“ (1935.) koja je izvođena na više od 80 evropskih muzičkih pozornica te na devet jezika.

1347. – Umro Ludvig IV Bavarski (Ludwig), njemački kralj i Sveti rimski car.

1521. - Papa Lav X dodijelio je engleskom kralju Henriju VIII titulu “Branitelja vjere” nakon što je kralj objavio knjigu u kojoj je osudio ideje vjerskog reformatora Martina Lutera. Henri VIII je 12 godina kasnije osporio autoritet Rimokatoličke crkve, a 1534. godine se proglasio poglavarom Anglikanske crkve.

1531. - Vojska švajcarskih katoličkih kantona porazila je kod Kapela snage grada Ciriha i njegovih protestantskih saveznika. U bici je poginuo i protestanski vjerski reformator Ulrih Zvingli, jedan od najvećih teologa reformacije.

1579. - u Carigradu je ubijen turski državnik i vojskovođa porijeklom iz Bosne Mehmed-paša Sokolović. Proslavio se u mnogim ratovima, obnovio je tursku flotu uništenu u bici kod Lepanta 1571. godine, a od 1566. godine bio je veliki vezir. Atentat na Mehmed-pašu izvršio je jedan derviš. A našoj javnosti je poznat kao vakif Višegradskog mosta, odnosno Mosta Mehmed-paše Sokolovića.

1865. - rođen Jovan Cvijić, osnivač Srpskog geografskog društva, predsjednik Srpske kraljevske akademije, profesor i rektor Beogradskog univerziteta, te počasni doktor Univerziteta Sorbone i Karlovog univerziteta u Pragu.

1871. – umro hrvatski političar, pisac i revolucionar Eugen Kvaternik.

1899. - počeo je Burski rat između južnoafričkih burskih država Transval i Oranž i Velike Britanije. Po završetku rata, 1902. godine, burske države su stavljene pod britansku vlast, a 1910. ušle su u Južnoafrički Savez (kasnije Južnofrička Republika), britanski dominion.

1923. - prije ravno 100 godina rođen je Ahmet Hromadžić, najpoznatiji bosanskohercegovački dječiji pisac. Nazivaju ga bh. Andersenom, jer u njegovim pripovijetkama žive neobične ptice, zlatoruna stada, patuljci, bajkovita bića...

1937. - rođen Robert „Bobi“ Čarlton (Robert Bobby Charlton), legendarni engleski fudbaler i trener.

1939. - grupa američkih naučnika, među kojima i Albert Ajnštajn (Einstein), obavijestila je predsjednika SAD Frenklina D. Ruzvelta (Roosevelt) o mogućnosti proizvodnje atomske bombe.

1962. - Papa Jovan XXIII otvorio je u bazilici Svetog Petra u Rimu Drugi vatikanski sabor, prvi takav skup od 1870. godine. Sabor je trajao do 1965. godine i najavio je značajne reforme Katoličke crkve u njenom prilagođavanju modernom svijetu.

1963. – preminula slavna francuska pjevačica Edit Pjaf (Edith Piaf). Bila je zvijezda kabarea i francuske šansone, te najpopularnija pjevačica pedesetih godina 20. vijeka.

1963. - umro je francuski pisac, slikar i režiser Žan Kokto (Jean Cocteau), koji je prošao sve faze moderne umjetnosti – kubizam, dadaizam, nadrealizam… Zbog raznovrsnosti svog opusa i artističkog univerzalizma važi za jednog od korifeja francuskog duha. Najznačajnija djela su mu: roman “Strašna djeca”, pozorišni komadi “Orfej” i “Antigona”, filmovi “Ljepotica i zvijer” i “Orfejev testament”.

1966. - rođen Koj Luter „Luk” Peri III (Coy Luther "Luke" Perry III), američki glumac. Poznat je po ulozi Dilana Mekeja (Dylan McKay) u seriji “Beverly Hills”.

1973. - rođen Mirsad Hibić, bosanskohercegovački fudbaler.

1976. - u Kini je, pod optužbom za zavjeru, uhapšena “četveročlana banda” – udovica Mao Cedunga Đang Čing i tri bivša visoka funkcionera.

1976. - rođena Emili Erin Dešanel (Emily Erin Deschanel), američka glumica.

1977. - u atentatu ubijen predsjednik Severnog Jemena, pukovnik Ibrahim al Hamdi.

1980. - dvojica sovjetskih kosmonauta okončali su dotad najdužu misiju u kosmosu. U brodu “Saljut 6” oni su proveli u svemiru 185 dana.

2000. - preminuo je Donald Djuar, predsjednik škotskog parlamenta konstituiranog 1999. prvi put nakon 292 godine.

2000. - umro Matija Ljubek, najtrofejniji hrvatski kanuist i jedan od najuspješnijih hrvatskih sportista svih vremena.

2001. - preminula Nada Mamula, srbijanska i regionalna pjevačica narodnih pjesama, jedna od najboljih interpretatorica sevdalinki s jugoslavenskih prostora.

2008. - umro je fotograf Vilijam Klakston (William Claxton) poznat po izražajnim portretima džez muzičara kao što je Čet Bejker (Chet Baker). Slavu je stekao snimcima Boba Dilana (Dylan) i Frenka Sinatre (Franc), Džonija Miela (Johnny Miel) i Toma Džonsa (Jonesa).

2020. – preminuo je Borislav Bora Drljača, regionalni folk pjevač.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.