GRANADA

Osmani s Makronom razgovarala o situaciji na Kosovu

Razgovarali su o nedavnim sigurnosnim dešavanjima na Kosovu

Makron i Osmani. Anadolija

Anadolija

5.10.2023

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se danas u Granadi sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) s kojim je razgovarala o nedavnim sigurnosnim dešavanjima na Kosovu.

- Važna diskusija sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) o nedavnim sigurnosnim dešavanjima na Kosovu i našoj zajedničkoj posvećenosti opstanku mira i stabilnosti - napisala je Osmani mreži X.

Osmani je navela da je naglasila važnost pozivanja Srbije na odgovornost za njen čin agresije na Republiku Kosovo.

Predsjednica Kosova je ranije danas uoči početka Samita Evropske političke zajednice u španskom gradu Granadi, novinarima izjavila da će zahtjevati da Srbija bude sankcionisana zbog čina agresije počinjenog 24. septembra u Banjskoj, na sjeveru Kosova.

Osmani je upitana da li bi u Granadi moglo da dođe do sastanka između nje i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, odgovorila da nema razloga za sastajanje prije nego što se usvoje sankcije protiv Srbije.

Osmani, na poziv predsjednika Vijeća Evropske unije Šarla Mišela (Charles Michel) i premijera Španije Pedra Sančeza (Sanchez), u Granadi predstavlja Kosovo na 3. samitu Evropske političke zajednice (EPC).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.