NEOČEKIVANI DOGAĐAJ

Američki Kongres u paralizi: Neizvjesna sudbina pomoći Ukrajini

Smijenjen predsedavajući Zastupničkog Doma Kongresa SAD od strane radikalnih republikanaca

Kevin Mekarti. Anadolija

N. Č.

4.10.2023

Došlo je do historijskog trenutka u SAD kada je Kevin Mekarti (McCarthy) , predsedavajući Zastupničkog doma Kongresa, smijenjen sa svoje funkcije. Ovaj neočekivani događaj rezultat je opoziva koji su sproveli radikalni kongresmeni iz njegove Republikanske stranke. 

Mekarti je izabran za ovu treću po važnosti funkciju u SAD u januaru, nakon napetih 15 krugova glasanja. I tada je njegova pozicija bila ugrožena zbog neslaganja sa radikalnim krilom Republikanske stranke.

Odbacuju kompromis

Opoziv Kevin Mekartija izazvan je zbog kompromisa koji je postignut sa Demokratama tokom vikenda. Odluka o privremenom finansiranju, koja važi do sredine novembra, spriječila je blokadu vlade. Međutim, grupa okupljena oko kongresmena Meta Geca (Matt Gaetz) odbacuje bilo kakav kompromis sa Demokratama, zahtjevajući rigorozne mjere štednje i prekid pomoći Ukrajini u trenutnom obliku.

Bijes mnogih Republikanaca usmjeren je prema Gecu, na čelu sa kongresmenom Majkom Lolerom (Mike Lawler).

- Taj tip je političar od karijere koji nikada nije uradio ništa osim što je stvarao haos i podjele - izjavio je Loler

Gec, s druge strane, tvrdi da je Mekarti izazvao haos, kršeći mnoga svoja obećanja i da mu se ne može vjerovati.

Vezane ruke

Osmero Republikanaca, uključujući Geca, glasalo je za smjenu Makartija, zajedno sa glasovima Demokrata, što je bilo dovoljno da se Makarti skine sa funkcije.

Predstavnički dom Kongresa SAD sada se suočava sa velikom paralizom. Nejasno je ko će biti izabran za novog predsjedavajućeg, a sam Makarti ne želi ponovo da se kandiduje. To znači da će poslanička grupa Republikanaca morati da "imenovanje nekog drugog".

Historičar Majkl Bešlos (Michael Beschloss)  za TV-stanicu MSNBC ocjenjuje situaciju kao opasnu, ističući da su trenuci kada su predsjednik i predsjedavajući u Zastupničkom domu slabi, trenuci u kojima se mogu desiti opasne stvari.

Pored toga, nije jasno kako će se dugoročno nastaviti američka pomoć Ukrajini. Iako je predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) obećao podršku, sredstva su osigurana samo za nekoliko nedjelja. Za dugoročnu pomoć Ukrajini, Bajdenu je potreban Zastupničkii dom koji je sposoban za akciju i kompromis.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.