TOKOM POSJETE

Kim Jong-un naredio fabrikama da povećaju proizvodnju oružja

Sjeverna Koreja je pojačala razvoj strateškog oružja, uključujući balističke projektile dugog dometa

Kim Jong un tokom obilaska. KCNA

A. O.

6.8.2023

Predsjednik Sjeverne Koreje Kim Jong un dao je nove smjernice u velikim tvornicama oružja, uključujući one u kojima se proizvode motori za strateške projektile i bespilotne letjelice, objavila je danas državna novinska agencija KCNA.

Kim je također posjetio fabrike koje proizvode granate za raketne bacače i lanser transporter erectore, vrstu vozila koje može ispaljivati balističke projektile, izvijestila je KCNA.

Dao je uputu da se poveća proizvodni kapacitet fabrika s ciljem jačanja odbrambenih sposobnosti zemlje, objavila je KCNA. Sjeverna Koreja je pojačala razvoj strateškog oružja, uključujući balističke projektile dugog dometa i bespilotne letjelice, a prikazala je svoje najnovije rakete i bespilotne letjelice na velikoj vojnoj paradi koja se održala krajem jula.

Vojnom paradom obilježavala se 70. godišnjica kraja Korejskog rata te se taj dan u Sjevernoj Koreji slavi kao Dan pobjede. Tada se Kim sastao s ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom te su obje strane tom prilikom potvrdile da će nastaviti jačati veze. Osim ruske delegacije, na paradi se našla i kineska na čelu s članom politbiroa kineske komunističke stranke Li Hongzhongasom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.