ISTANBUL

Erdoan: Svijetu ćemo se predstaviti s proizvodima napredne tehnologije u odbrambenoj industriji

Erdoan se obratio učesnicima ceremonije zatvaranja 16. međunarodnog sajma odbrambene industrije (IDEF)

Najavio je da će Turska ubrzati projekte odbrambene industrije. Anadolija

Anadolija

28.7.2023

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da će se ta zemlja svijetu predstaviti sa novim proizvodima odbrambene industrije koji otvaraju nove terene u oblasti, oblikuju sektor i imaju naprednu tehnologiju.

Erdoan se obratio učesnicima ceremonije zatvaranja 16. međunarodnog sajma odbrambene industrije (IDEF) koji se organizira u Istanbulu uz pokroviteljstvo Ministarstva odbrane Turske.

- Napredak koji smo postigli u oblasti odbrambene industrije je i naša referenca, naš izvor inspiracije i pokazatelj koliko smo sposobni da učinimo - poručio je Erdoan.

Ubrzanje projekata

Najavio je da će Turska ubrzati projekte odbrambene industrije.

- Identificirat ćemo potrebe sektora i razviti originalna rješenja - kazao je Erdoan.

Turski predsjednik je dalje kazao da je Turska 2002. godine imala svega 57 svojih kompanija u sektoru odbrane, a da ih danas ima 2.500.

Komentirajući i megaprojekt razvoja turskog borbenog aviona domaće proizvodnje, Erdoan je kazao da je avion prije tri mjeseca izašao iz hangara, a da se do kraja godine očekuje i da poleti.

Povećanje izvoza u sektoru

- Turska će nastaviti dijeliti svoje sposobnosti u oblasti odbrambene industrije sa prijateljskim i bratskim državama - poručio je Erdoan.

Također je kazao kako nije ispravno koristiti vitalno pitanje kao što je sigurnost kao prijetnju i element pritiska među državama.

- Postavili smo cilj za naredni period da, zajedno s povećanjem izvoza u sektoru, jačamo naš ekosistem odbrambene industrije - zaključio je Erdoan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.