DOMAĆIN INDIJA

Putin ove sedmice na samitu Šangajske organizacije za saradnju, sigurnosne grupe

Za Moskvu je samit važniji nego ikada ranije jer želi pokazati da Zapad nije uspio izolirati Rusiju

Vladimir Putin: Učestvuje na samitu. Russian Presidential Press Service via AP

A. O. / NBC

3.7.2023

Predsjednik Rusije Vladimir Putin učestvovat će ove sedmice na svom prvom multilateralnom samitu od kada je oružana pobuna uzdrmala Rusiju.

Lideri zemalja će se sutra virtuelno sastati na samitu Šangajske organizacije za saradnju, sigurnosne grupe koju su osnovale Rusija i Kina kako bi se suprotstavile zapadnim savezima od istočne Azije do Indijskog okeana, prenosi NBC.

Globalna moć zemlje

Domaćin ovogodišnjeg događaja je Indija, koja je postala članica 2017. godine. To je najnoviji način da premijer Narendra Modi pokaže rastuću globalnu moć zemlje.

Šangajska grupa je do sada bila fokusirana na produbljivanje sigurnosne i ekonomske saradnje, borbu protiv terorizma i trgovine drogom, rješavanje problema klimatskih promjena i situacije u Afganistanu nakon što su talibani preuzeli vlast 2021. godine.

Kad su se ministri vanjskih poslova sastali u Indiji prošlog mjeseca, ruski rat protiv Ukrajine je jedva istaknut u njihovim javnim primjedbama, ali posljedice za zemlje u razvoju u koteksstu sigurnosti hrane i goriva i dalje zabrinjavaju grupu, kažu analitičari.

"Nisu izolirani"

Za Moskvu je samit važniji nego ikada ranije jer želi pokazati da Zapad nije uspio izolirati Rusiju, navodi NBC.

U grupi su četiri srednjoazijske države - Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan, u regiji u kojoj je ruski uticaj posebno izražen. Ostal zemlje uključuju Pakistan, koji je postao član 2017. godine, i Iran, koji bi se trebao sutra pridružiti. Bjelorusija također također očekuje da postane članica.

Niti jedna od zemalja članica nije osudila Rusiju u rezolucijama UN-a, već je umjesto toga odlučila biti suzdržana.

Kina je poslala svog izaslanika da posreduje između Rusije i Ukrajine, a Indija je više puta pozvala na mirno rješenje sukoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.