ZABRINJAVAJUĆE

U pucnjavama tokom vikenda u SAD najmanje šestero mrtvih i desetine ranjenih

Nema sumnje da je došlo do porasta nasilja, rekao je Danijel Nagin

Policija na terenu. Twitter / AP

A. O.

19.6.2023

Najmanje šest osoba, uključujući i saveznog policajca Pensilvanije, ubijeno je širom Sjedinjenih Američkih Država tokom prošlog vikenda, dok je njih na desetine povrijeđeno u niz nasilja i masovnih pucnjava. 

Naime, pucnjave u predgrađu Čikaga, u državi Vašington, Pensilvaniji, Sent Luisu, Južnoj Кaliforniji i Baltimoru prate porast ubistava i drugog nasilja u posljednjih nekoliko godina za koji stručnjaci kažu da se ubrzao tokom pandemije koronavirusa.

Porast nasilja

- Nema sumnje da je došlo do porasta nasilja - rekao je Danijel Nagin, profesor javne politike i statistike na Univerzitetu Кarnegi Melon za AP.

On je istakao da je često rijieč o mlađim učesnicima.

- Čini se da su neki od ovih slučajeva samo sporovi, često među adolescentima, a ti sporovi se vode vatrenim oružjem, a ne pesnicama - dodao je.

Nema saglasnosti 

Istraživači nisu saglasni oko uzroka povećanja nasilja.

Pojedine teorije uključuju mogućnost da je nasilje vođeno rasprostranjenošću oružja u Americi, ili manje agresivnom policijskom taktikom, ili obadanjem krivičnog gonjenja za prekršaje u vezi sa oružjem, to jeste, mnogo blažim odnosom sudija prema počiniocima, rekao je Nagin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.