SEKRETAR NATO-A

Stoltenberg: Podrška NATO-a Ukrajini čini razliku na ratištu

Podrška koju NATO saveznici pružaju Ukrajini već mnogo mjeseci, zapravo, čini razliku na bojnom polju, kazao je Stoltenberg

Jens Stoltenberg. AP

FENA

15.6.2023

Podrška NATO-a Ukrajini čini razliku na bojnom polju, izjavio je u četvrtak generalni sekretar zapadnog vojnog saveza Jens Stoltenberg, dok Ukrajina kreće u kontraofanzivu protiv Rusije.

- Podrška koju NATO saveznici pružaju Ukrajini već mnogo mjeseci, zapravo, čini razliku na bojnom polju - kazao je Stoltenberg novinarima u Bruxellesu.

Članice NATO-a utrkuju se da završe plan za pružanje dugoročne podrške Ukrajini, ali se bore oko toga kako najbolje uspostaviti sigurnost zemlje dok se ne pridruži vojnom savezu, sudeći prema američkim i evropskim zvaničnicima.

Uz četiri sedmice do samita NATO-a u Vilnjusu, za koji se očekuje da će odobriti plan, postoji dogovor da se Ukrajina ne može pridružiti alijansi dok su borbe još u toku protiv ruskih snaga, stav koji je početkom juna prihvatio predsjednik Volodimir Zelenski nakon višemjesečnih molbi za brzi prijem.

Članice alijanse blizu su dogovora o postepenim koracima za jačanje veza s Ukrajinom, uključujući unapređenje načina na koji NATO i Kijev sarađuju i višegodišnji program pomoći Ukrajini da svoje vojne snage uskladi s operativnim i tehničkim standardima alijanse, sudeći prema zvaničnicima.

Saveznici tek treba da razriješe nesuglasice o tome kako se pozabaviti željom Ukrajine za članstvom, koja je bila vođena nejasnom deklaracijom iz 2008. da će se pridružiti Organizaciji sjevernoatlantskog pakta bez navođenja kako i kada, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.