IMENOVAO GA BAJDEN

Džejms Obrajan predložen za pomoćnika državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja

Bio je viši savjetnik bivše sekretarke Medlin Olbrajt

Džejms Obrajan. Printscreen

H. J. I.

20.5.2023

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) najavio je danas svoju namjeru da imenuje Džejmsa Obrajana (Jamesa C. O'Brien) na poziciju pomoćnika državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja. Tako će specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) dobiti novog šefa.

Bivši službenik State Departmenta

Obrajan trenutno služi kao šef Ureda za koordinaciju sankcija, u rangu ambasadora, u američkom State Departmentu, na toj poziciji je od 2022. godine. Prethodno je Obrajan služio u dvije američke administracije kao specijalni predsjednički izaslanik. Bivši je službenik State departmenta i dobitnik brojnih nagrada za rad od 1989. do 2001. godine.

Bio je viši savjetnik bivše sekretarke Medlin Olbrajt (Madeleine Albright), glavnog zamjenika direktora za planiranje politike i izaslanika predsjednika za Balkan. Vodio je veliki i uspješan program sankcija i savjetovao o nizu pitanja, uključujući mirovne pregovore u Evropi, naučne i ekološke sporazume, postsovjetsku tranziciju Rusije i Ukrajine i inicijative za istragu i krivično gonjenje osoba odgovornih za ratne zločine.

Doktor nauka

Kao prvi izaslanik predsjednika za pitanja talaca od 2015. do 2017. godine, pomogao je u uspostavljanju ureda i radio za siguran povratak stotinu američkih državljana.

Nakon što je napustio vladu, bio je direktor i potpredsjednik Albright Stonebridge Group, međunarodne savjetodavne firme. Obrajan je stekao zvanje doktora nauka na Pravnom fakultetu Yalea, magistrirao na Univerzitetu u Pittsburghu i diplomirao na Macalester koledžu u St. Paulu, Minnesota. Član je Vijeća za međunarodne odnose i studirao je francuski i ruski jezik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.