NJEMAČKI MINISTAR TVRDI

Finansijski čelnici G7 raspravljaju o smanjenju ovisnosti od prevelikog oslanjanja na Kinu

Tu dolaze u igru zemlje u razvoju i niske prihode, rekao je Lindner

Sa ovogodišnjeg susreta. PIXSELL

FENA

12.5.2023

Finansijski čelnici naprednih ekonomija Grupe sedam (G7) razgovarali su o potrebi da se globalni lanci snabdijevanja učine otpornijim od prevelikog oslanjanja na Kinu, izjavio je u petak njemački ministar finansija Christian Lindner.

Japan, koji je domaćin trodnevnog sastanka G7 na kome se raspravlja o ključnim globalnim temama u gradu Niigata, predvodi nove napore za diverzifikaciju lanaca snabdijevanja dalje od Kine izgradnjom partnerstava sa zemljama sa niskim i srednjim dohotkom kroz ulaganja i pomoć.

Smanjenje ovisnosti od Kine

Zemlje kao što je Njemačka željele su da smanje svoju ovisnost od Kine, rekao je Lindner na konferenciji za novinare.

- Tu dolaze u igru zemlje u razvoju i niske prihode - dodao je.

Dok će se bogate demokratije G7 vjerovatno složiti oko sporazuma o partnerstvu za jačanje lanaca nabavke, one, međutim, nisu na istoj strani u pogledu toga koliko daleko bi trebale ići u suprotstavljanju Kini - drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji koja nije članica G7.

Sjedinjene Države prednjače u zalaganju za snažnije korake. Ministrica finansija Janet Yellen pozvala je na ciljanu kontrolu ulaganja u Kinu kako bi se suprotstavila onome što je smatrala "ekonomskom prisilom" Pekinga protiv drugih zemalja.

Protiv Pekinga 

Iako je oprezna prema Kini kao strateškom rivalu, Njemačka je, međutim, oprezna da se na nju gleda kao na dio formiranja fronta G7 protiv Pekinga s obzirom na njeno veliko oslanjanje na trgovinu s tom zemljom.

Japan je također skeptičan prema ideji kontrole investicija zbog ogromnog uticaja koji bi takav potez mogao imati na globalnu trgovinu i vlastitu ekonomiju, kažu vladini zvaničnici.

Zvaničnik japanskog ministarstva finansija koji je učestvovao u razgovorima G7 izjavio je novinarima u petak da se na sastanku razgovaralo o toj ideji, ali da japanske inicijative nisu usmjerene ni na jednu određenu zemlju, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.