UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Zelenski: Mi nismo napali Putina, borimo se na našoj teritoriji

Nakon vijesti o pokušaju napada na šefa Kremlja, Moskva je zabranila letove dronova u ruskoj prijestolnici

Zelenski: Mi branimo naše gradove i sela. Anadolija

Anadolija

3.5.2023

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski negirao je umiješanost Kijeva u napad dronom na rezidenciju Kremlja u ruskoj prijestolnici Moskvi, javlja Anadolija.

- Mi ne napadamo ruskog predsjednika Vladimira Putina ili Moskvu. Mi se borimo na našoj teritoriji i branimo naša sela i gradove. Mi nismo napali Putina. Prepustit ćemo to Tribunalu -  rekao je Zelenski na konferenciji za novinare tokom Nordijskog samita u finskoj prijestolnici Helsinkiju.

Serhij Nikiforov, sekretar u uredu ukrajinskog predsjednika, ranije danas je također negirao bilo kakvu umiješanost Ukrajine u napadu na Kremlj, koji je kabinet ruskog predsjednika okarakteriziralo kao teroristički čin Kijeva.

- Kao što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski više puta izjavio, Ukrajina usmjerava sve raspoložive snage i sredstva na oslobođenje vlastitog teritorija, a ne na napade na strana područja - naveo je Nikiforov.

Kremlj je objavio da je Ukrajina pokušala da izvede napad na rezidenciju Kremlja sa dva drona, za koje je navedeno da su oboreni.

- Ove akcije smatramo planiranim terorističkim aktom i pokušajem napada na ruskog predsjednika Vladimira Putina, izvršenog uoči Dana pobjede, 9. maja, na kojoj je planirano prisustvo i stranih gostiju - istakao je Kremlj.

Dodaje se da Putin nije povrijeđen u pokušaju napada i da ruska strana zadržava "pravo da poduzme mjere odmazde gdje i kada smatra prikladnim".

Nakon vijesti o pokušaju napada, Moskva je zabranila letove dronova u ruskoj prijestolnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.