U PETAK NA FLORIDI

Umro Benjamin Ferenc, posljednji tužilac koji je "gonio" Hitlerove naciste

Dvadeset nacističkih dužnosnika je proglašeno krivim za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i sudjelovanje u zločinačkom poduhvatu

Benjamin Ferencz. Twitter

E. T.

9.4.2023

Jedan od glavnih tužitelja na nirnberškim procesima Benjamin  Ferencz, preminuo je u 103. godini. 

On je vodio glavnu riječ na suđenjima nacističkim zločincima nakon Drugog svjetskog rata a Ferencz je progonio njemačke funkcionere koji su optuženi za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Ferencz je bio posljednji živući tužitelj sa suđenja i učetvovao je u raspuštanju odnosno oslabađanju nekoliko koncentracionih logora.

Umro je na Floridi. Historija kaže da je Ferencz rođen 1920. u Transilvaniji, rumunskoj pokrajini. 

S nepunih 30 godina učestvovao je u sudskom postupku protiv nacističkih ratnih zločinaca.

Nakon Drugog svjetskog rata, pobjednički saveznici su krajem studenog 1945. započeli suđenje najvišim dužnosnicima nacističkog režima u gradu Nuernbergu, koji je Adolf Hitler namjeravao učiniti središtem svog Trećeg Rajha.

Nakon glavnog suđenja održana su takozvana naknadna suđenja u Nuernbergu u razdoblju između 1946. i 1949.

Bilo je 12 takvih suđenja, a Ferencz je bio glavni tužitelj u jednom koje se usredotočilo na pokretne nacističke eskadrone smrti poznatije kao Einsatzgruppen.

Dvadeset nacističkih dužnosnika je proglašeno krivim za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i sudjelovanje u zločinačkom poduhvatu zbog njihove uloge u ubijanju više od milijun ljudi.

Međunarodni sud pravde u Hagu (ICJ), koji je Ferencz nazivao svojom "bebom" nakon što se zalagao za njegovu uspostavu, izrastao je na temeljima događanja na nirnberškom procesu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.